Το δικαίωμα μετεγγραφής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε παιδιά οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή με γονείς ανέργους και απόρους μελετά το Υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε – στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου για τις προτεραιότητές της – πως θα προστεθούν διευρυμένα οικονομικά κριτήρια και η εφαρμογή τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015.

«Λέμε ότι στα ήδη υπάρχοντα ευνοϊκά κριτήρια πρέπει να προστεθεί και ένα «άνετο» οικονομικό. Θα αυξηθεί δηλαδή ο αριθμός των δυνάμενων να ζητήσουν μετεγγραφή».

Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, η ηγεσία του Υπουργείου θα συζητήσει με τα συντονιστικά όργανα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ έτσι ώστε να εξειδικεύσουν τις ρυθμίσεις.

Ο υπουργός έδωσε το παράδειγμα μίας οικογένειας δύο εκπαιδευτικών που μένουν στον Πειραιά και το ένα τους παιδί σπουδάζει στην Κρήτη και το άλλο στη Θεσσαλονίκη.

«Βγαίνουν επειδή δηλώνουν 25.000 ευρώ το χρόνο; Σ’ αυτόν τον τομέα θέλουμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες. Φεύγουμε από τα φορολογικά όρια των εισοδημάτων και πάμε στις πραγματικές ανάγκες». Το πρώτο δίκιο, είπε με νόημα, στο θέμα των μετεγγραφών είναι για την ελληνική οικογένεια. «Αλλά σε απόλυτη συσχέτιση με την εκπαιδευτική διαδικασία».

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που γίνονται στα Πανεπιστήμια για το θέμα της διαθεσιμότητας ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως κανένα Ανώτατο Ίδρυμα δεν πρέπει να μένει κλειστό. «Πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία κλείνουν μόνο σε πολέμους». Συμπλήρωσε ότι η διαδικασία προκήρυξης των 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων στο πλαίσιο της κινητικότητας στα Πανεπιστήμια προχωράει κανονικά.

Για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ο γενικός Γραμματέας του Υπ. Παιδείας Αθ. Κυριαζής ανέφερε ότι φέτος πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα και το αργότερο έως τις 3 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί. Η δε ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται να γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Για το θέμα της Τράπεζας Θεμάτων, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος τόνισε πως οι όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν θα υπάρξει μέριμνα να εξαλειφθούν.