Συνηθίζεται η νίκη να έχει πολλούς πατεράδες. Η ήττα είναι πάντα ορφανή.

Στην πολιτική όμως τα πράγματα ποτέ δεν είναι μονοσήμαντα.

Υπάρχει ήττα που έχει μέσα της τη νίκη και νίκη που έχει μέσα της την ήττα. Ακόμη και σήμερα λοιπόν, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές, κάποιες απαντήσεις είναι απαραίτητες.

Κατ’ αρχάς οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους πολίτες που κλείσανε τα μάτια στη μαύρη διαφήμιση και τα αυτιά στις ύβρεις εναντίον μου και με τίμησαν με την ψήφο τους. Τους ευχαριστώ θερμά. Και ήταν η στήριξή τους εντυπωσιακή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικευμένης πολιτικής απαξίωσης και λυσσαλέας συκοφαντίας, μας εμπιστεύθηκαν 770.000 πολίτες της Αττικής. Μας επέλεξαν, σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2010, 250.000 περισσότεροι πολίτες. Και μόνο αυτός ο αριθμός είναι εντυπωσιακός.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο με το Μνημόνιο και αντιμνημόνιο να σβήνουν τα πραγματικά προβλήματα της Αττικής, την επιλογή οι ευρωεκλογές να γίνουν τη δεύτερη Κυριακή να μπερδεύει τα μηνύματα και τις κρυφές, ανίερες και ανομολόγητες πολιτικές συμμαχίες μεταξύ ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων να δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα.

Κάναμε έναν προεκλογικό αγώνα χωρίς καμία οικονομική στήριξη και καμία προβολή, πληρώνοντας μόνο από τις εισφορές των υποψηφίων μας την εκτύπωση των ψηφοδελτίων και τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας.

Απεναντίας, η ανθυποψήφιά μου επέλεξε μια πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία, με γκρίζα διαφήμιση και άφθονο χρήμα σε ολόκληρο το φάσμα των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και ιντερνετικών ΜΜΕ, χωρίς ποτέ φυσικά να δώσει μια πειστική απάντηση ούτε για το πόθεν ούτε για το έσχες αυτών των χρημάτων…

Γιατί φυσικά η αόριστη απάντηση ότι όλη αυτή η εκστρατεία στοίχισε 200.000 ευρώ, μόνο θυμηδία προκαλεί στους ανθρώπους που γνωρίζουν πόσο στοιχίζει η αγορά τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου…

Για τις υπόγειες συμφωνίες με επιχειρηματικά συμφέροντα και τις ανίερες συμμαχίες για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Πλέον, οι εικασίες επαληθεύονται και από τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης… Τα ποσοστά στον Πειραιά και τη Δυτική Αθήνα είναι εντυπωσιακά και ενδεικτικά.

Και συνεχίζω:

Με κατηγορούσε η ανθυποψήφιά μου ως εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ και της συγκυβέρνησης. Η κατ’ εξοχήν αναδειχθείσα από την κομματική ιεραρχία κατηγορούσε εμένα ως κομματικό υποψήφιο, όταν το μισό ΠαΣοΚ από χρόνια με υπονόμευε και η μισή Νέα Δημοκρατία, ακόμη και μέσω υπουργού της, ξεδιάντροπα και χωρίς αιδώ, με έβριζε στα κανάλια εδώ και μήνες.

Με κατηγορούσε η ανθυποψήφιά μου ότι άσκησα πολιτική διαχωρισμού των δημάρχων της Αττικής και δεν έκανε καν τον κόπο να ρωτήσει τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της και επί χρόνια Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Φιλίππου για να της πει πόσα έργα χρηματοδοτήθηκαν στον δήμο του.

Της ζήτησα επίσης να κατονομάσει ένα δήμο που να έφερε ώριμη μελέτη για έργο και να μην εντάχθηκε. Ακόμα περιμένω έστω ένα όνομα…

Οπως περιμένω ακόμη ένα όνομα με ποιον είμαι διαπλεκόμενος.

Η προεκλογική εκστρατεία της, ενώ επαγγελλόταν και διακήρυττε το ήθος και την ηθική, στηρίχθηκε αποκλειστικά σε ψέματα που εκτόξευσε εναντίον μου και μαύρη προπαγάνδα.

Εκανε όλη της την προεκλογική καμπάνια όχι παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της, αλλά λέγοντας ψέματα εναντίον μου.

Είπε ψέματα ότι έκανα απευθείας ανάθεση 60.000.000 ευρώ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο με δικαίωσε.

Είπε ψέματα για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης στα επίσημα στοιχεία του δίνει απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής 77,16%.

Είπε ψέματα για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού ότι είναι ρέμα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με επίσημο έγγραφό του λέει ότι δεν είναι ρέμα.

Είπε ψέματα για το Πεδίον του Αρεως ότι το έργο δεν έχει εκτελεστεί.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε επίσημο έγγραφό του επιβεβαιώνει ότι έχει εκτελεστεί το 80%.

Είπε ψέματα ότι υπέγραψα σύμβαση για το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης.

Δεν υπέγραψα τίποτα, παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Είπε ψέματα ότι είχα για 12 χρόνια την ευθύνη για τα απορρίμματα.

Τα απορρίμματα ταλανίζουν την Αττική εδώ και 30 χρόνια. Ως νομάρχης δεν είχα καμία αρμοδιότητα. Ως περιφερειάρχης, είχα την αρμοδιότητα τα δύο τελευταία χρόνια και το έργο που έκανα αναγνωρίζεται από όλους τους αρμόδιους.

Κορύφωσε δε την επίθεσή της τη δεύτερη εβδομάδα των εκλογών προβάλλοντας προκατασκευασμένο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», που διέψευσαν και το υπουργείο Ανάπτυξης και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίσημη δήλωση της Αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα.

Αν έτσι σκοπεύει να διοικήσει την Περιφέρεια Αττικής με ψέματα και συκοφαντίες, σύντομα θα βρεθεί σε αξεπέραστα αδιέξοδα και θα αποκαλυφθεί στα μάτια των πολιτών.

Γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…

Ομως, υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα που είναι το σημαντικότερο όλων. Στην προεκλογική περίοδο δόθηκαν υποσχέσεις που πρέπει να τηρηθούν, εκτός και αν δόθηκαν για να εξαπατηθούν οι πολίτες.

Ερωτώ, λοιπόν, θα τηρήσει τις υποσχέσεις της η κυρία Δούρου;

Θα σταματήσει το έργο στο Γραμματικό;

Θα κλείσει τη μονάδα επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων στα Λιόσια;

Θα σταματήσει τους τέσσερις διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα;

Θα κλείσει τον ΧΥΤΑ Φυλής;

Εμείς θα είμαστε παρόντες για να της θυμίζουμε τι υποσχέσεις έδωσε και αν είπε την αλήθεια στους πολίτες της Αττικής.

Εγώ της εύχομαι καλή επιτυχία.

Και θα βοηθήσω κάθε προσπάθεια για το καλό της Αττικής και των πολιτών της.

Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη από τα χαρακτηριστικά του αθλητισμού: σχεδιασμό, πολλή δουλειά, στόχους, ομαδικότητα, όχι εφήμερες τακτικές.

Από αυτό τον χώρο ξεκίνησε το ταξίδι μου στην Αυτοδιοίκηση.

Και ήταν ένα ταξίδι με χαρές, με λύπες, με πολλή δουλειά και, θεωρώ, με σημαντικό έργο.

Ησυχος με τη συνείδησή μου, το ταξίδι στη ζωή, το ταξίδι για την Ιθάκη συνεχίζεται…

Το κείμενο αυτό είναι η προσωπική μου μαρτυρία. Είναι και μία πολιτική κατάθεση.

Γράφεται γι’ αυτά που έγιναν.

Γράφεται όμως, κυρίως, γι’ αυτά που έρχονται.