Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Κατεχόμενα η συνάντηση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Ερογλου δίπλα στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο», κτίριο στο οποίο δεν υπήρχαν σημαίες ή άλλα σύμβολα του ψευδοκράτους.

Η αυτοκινητοπομπή δεν μπήκε στον χώρο από είσοδο στην οποία υπάρχουν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αλλά από άλλη είσοδο, χωρίς κανένα σύμβολο ή διακριτικό.

Κατά την άφιξή του στον χώρο της συνάντησης, ο αμερικανός αντιπρόεδρος απέφυγε να κάνει χειραψία με τον κατοχικό ηγέτη, κάτι που υπογραμμίζει πόσο σχολαστικά χειρίζονται οι Αμερικανοί το όλο θέμα, προκειμένου να μη θίξουν τις ευαισθησίες της κυπριακής κυβέρνησης και των Ελληνοκυπρίων.

Νωρίτερα, μέλη της συνοδείας του κ. Μπάιντεν επιθεώρησαν τον χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε θα μπορούσε δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρχουν στον χώρο της συνάντησης σύμβολα του ψευδοκράτους ή οτιδήποτε άλλο που θα παρέπεμπε στο παράνομο πολιτικό μόρφωμα στα κατεχόμενα.

Απόψε ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη, που συχνά χρησιμοποιείται ως ουδέτερος χώρος για συναντήσεις επισήμων των δύο κοινοτήτων.

Μετά το δείπνο ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα προβεί σε νέα δήλωση και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Κύπρο.