Φουντώνει η μάχη γύρω από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, με ορισμένους υποψηφίους να έχουν βγάλει τα μαχαίρια διεκδικώντας τον «εκδημοκρατισμό» τους…

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Ρένας Δούρου στο Μega, η οποία αρνήθηκε να καταδικάσει τυχόν στροφή ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής προς την υποψηφιότητά της. «Θα ζητούμε βιογραφικό από τους ψηφοφόρους;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός έχει δηλώσει δημόσια ότι «δεν θέλει ψήφο» από εκείνους που επέλεξαν τη Χρυσή Αυγή στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Η άποψη που φαίνεται να υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ –δηλαδή ο διαχωρισμός της εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί από τους ψηφοφόρους της –δημιουργεί έντονους τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακρούσει πρύμναν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Είναι από απογοητευτικό έως αστείο να καταλογίζουν σε εμάς άνοιγμα σε νεοναζί και εγκληματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλέκος Καλύβης, αφού επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να χαρίσουμε αυτόν τον απλό κόσμο στον φασισμό βάζοντάς τον σε καραντίνα», υποστηρίζει ότι είναι «ανάγκη να εγκαταλείψουν οι ψηφοφόροι τη ΧΑ –όσοι δεν είναι φασίστες. Είναι κάτι που πρέπει να διεκδικηθεί, και η Αριστερά, όπως απευθύνεται σε όλο τον κόσμο ό,τι κι αν έχει ψηφίσει, πρέπει να απευθύνεται και σε αυτούς τους πολίτες».

Το φλερτ με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής μεταφέρθηκε και στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ των διεκδικητών του Δήμου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και Γαβριήλ Σακελλαρίδη (Ant1), οι οποίοι μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας. «Μέσα σε μία εβδομάδα βλέπουμε να γίνεται σχηματική διάκριση μεταξύ της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και βάσης, όταν έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών αυτού του κόμματος είναι οπαδοί μιας εγκληματικής οργάνωσης, είναι οπαδοί της ωμής βίας» σημείωσε ο κ. Καμίνης. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε εμφατικά πως «δεν ζητάμε την ψήφο νεοναζί και εγκληματιών και κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς είναι η Χρυσή Αυγή, ειδικά μετά τα γεγονότα στο Κερατσίνι».

Στο θέμα αναφέρθηκε με σχόλιο στο twitter και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την πρώτη στιγμή απέναντι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ούτε όψιμα ούτε α λα καρτ».

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η γκρίνια είναι μεγάλη, καθώς αρκετά στελέχη ενοχλήθηκαν γιατί το κόμμα «άνοιξε θέμα Χρυσής Αυγής». Τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ανήκουν στη Δεξιά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετακίνησής τους.

Εντονες αντιδράσεις για το ίδιο θέμα υπάρχουν και στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με «προβοκατόρικη» ερώτηση καλεί τον Μανώλη Γλέζο να πάρει θέση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠαΣοΚ, «η υποτίμηση της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών, η βία, το φλερτ για εκλογικούς λόγους με ακραίες πρακτικές, είναι αυτά που τροφοδοτούν τα ακραία αυτά φαινόμενα».

Πόλεμο στη Χρυσή Αυγή ενόψει του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών κήρυξε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία καλεί τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάσουν με σαφήνεια όλους τους υποψηφίους του ναζιστικού μορφώματος που αναμετρώνται και πάλι τη δεύτερη Κυριακή. Ο Φώτης Κουβέλης, ζητώντας συγχρόνως να καταψηφιστούν όλοι εκείνοι που ελέγχονται για ζητήματα αδιαφάνειας και διαφθοράς, φωτογραφίζοντας τον υποψήφιο δήμαρχο Βόλου Μπέο. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει συγκεκριμένη θέση και για την υπόθεση Μπέου.