Τα αίτια της χαμηλής πτήσης των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες αναζητεί η Κουμουνδούρου, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων για την κάλπη των ευρωεκλογών. Στην πρώτη αποτίμηση που κάνουν στελέχη της πλειοψηφίας, πάντως, ανάμεσα στις αιτίες εντάσσουν την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ των καθαρόαιμων συριζαίων και των δυνάμεων που προέρχονται από το ΠαΣοΚ, καθώς, όπως λέγεται κατά κόρον, οι πρώτοι εξακολουθούν να μπλοκάρουν την είσοδο στελεχών στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει ζωηρότατη μουρμούρα για τις επιλογές της ηγεσίας σε ορισμένες περιφέρειες, οι οποίες όχι μόνο δεν τράβηξαν αλλά οδήγησαν σε βουτιά και το κόμμα. Πιο χαρακτηριστικές του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο αλλά και του Θόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους η καθεμία αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα από τη βάση του κόμματος. «Πώς περιμένουμε να δημιουργήσουμε ρεύμα στην κοινωνία όταν δεν αφήνουμε κανέναν άνθρωπο να έρθει στο κόμμα;» αναρωτιέται κορυφαίο στέλεχος της πλειοψηφίας με καλή θεώρηση τού τι συμβαίνει στο κόμμα. «Δηλαδή, με το αριστερόμετρο στο χέρι θα είμαστε μια ζωή;».

Η ΑΤΤΙΚΗ. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ως παραδείγματα τη συγκρότηση των περιφερειακών ψηφοδελτίων τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιφέρειες, η οποία όπως λέει «αντί να γίνει από τον επικεφαλής, έγινε από την Κουμουνδούρου με γνώμονα τις εσωκομματικές ισορροπίες». Και αναφέρει ως παράδειγμα ότι η κ. Δούρου δεν είχε λόγο στην επιλογή των αντιπεριφερειαρχών, ότι ο δημοφιλής πρώην δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας στάλθηκε στη Δυτική Αθήνα, με αποτέλεσμα να ψάχνει με τον χάρτη να βρει τους δρόμους που ενώνουν το Χαϊδάρι με το Αιγάλεω!

Η συζήτηση για τους «πασόκους» και τον «εισοδισμό τους» δεν είναι καινούργια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εχει ξεκινήσει από τότε που έκλεισε η κάλπη του Ιουνίου 2012. Για την ανάγκη ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού του κόμματος έχει μιλήσει πολλές φορές στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πλην όμως με πενιχρά αποτελέσματα.

Εάν τα βέλη της πλειοψηφίας στρέφονται κυρίως κατά των «ορθόδοξων ριζοσπαστών» του κόμματος που εμποδίζουν π.χ. αυτοδιοικητικά στελέχη να δώσουν τη μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επισημάνσεις από την πλευρά της μειοψηφίας και ορισμένων τμημάτων της πλειοψηφίας για επιλογές της ηγεσίας είναι εξίσου δηκτικές. Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Καρυπίδης εισπράτουν το μεγαλύτερο κύμα αυτής της κριτικής.

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ. Χαμηλές ήταν όμως οι επιδόσεις και σε άλλες περιφέρειες στις οποίες είτε οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να μπουν στον δεύτερο γύρο είτε μπήκαν λαχανιάζοντας. Εξαίρεση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην οποία ο αυτοδιοικητικός Θεόδωρος Γαλιατσάτος «χτύπησε στα ίσια» τον γαλάζιο Σπύρο Σπύρου και διεκδικεί με αξιώσεις το «γκολ» στην κάλπη του β’ γύρου. Οι χαμηλές πτήσεις προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του κόμματος και σε ορισμένες περιπτώσεις που θεωρούσαν δεδομένη την είσοδο στον β’ γύρο και τις προσδοκίες για μάχη επιπέδου Γαλιατσάτου.

Οπως το έθεσε με ειλικρίνεια ο έμπειρος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης μιλώντας χθες στον Βήμα FM, «θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό που έγινε στην Αττική και στην Αθήνα και είναι προμήνυμα μιας πολύ σημαντικής αλλαγής, που πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Προβληματιζόμαστε για αποτελέσματα στις περιφέρειες, πέραν της Αττικής και κάποιων, μίας δύο άλλων, που δείχνουν ότι υστερεί ακόμη ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κινηματική ή εκλογική κλίμακα. Ιδιαίτερα με προβληματίζει η Θεσσαλία, η Κρήτη, ενώ στη Μακεδονία πάντοτε είχαμε πρόβλημα. Και στα Ιόνια Νησιά νομίζω ότι μπορεί να κερδηθεί η περιφέρεια, αλλά στις άλλες είναι δύσκολο». Ο ίδιος μάλιστα κράτησε και μικρό καλάθι για την κάλπη των ευρωεκλογών, τοποθετώντας τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ στις 5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.

Εξαιρετικά συγκρατημένος ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ρωτήθηκε (Βήμα FM) εάν παραμένει το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «τρεις κάλπες, μια επιλογή: να νικήσουμε». Οπως είπε, κάτι τέτοιο «θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα, διότι δεν είναι απλώς μια αντιπολιτευτική κορόνα που θέλει να πολώσει τα πράγματα απέναντι στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο Σακελλαρίδης και η δεξαμενή του Αρη

Η Κουμουνδούρου, παρότι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο πλην του ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες, φαίνεται πως ακολουθεί α λα καρτ στρατηγική β’ γύρου. Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που θα αναμετρηθεί με τον Γιώργο Καμίνη έχει ήδη αρχίσει να «γλυκοκοιτάζει» τη γαλάζια δεξαμενή του Αρη Σπηλιωτόπουλου στα επτά διαμερίσματα! Η καραμανλική προέλευση του βουλευτή της ΝΔ, σύμφωνα με κακές γλώσσες της Κουμουνδούρου, άλλωστε, διευκολύνει τις γέφυρες.