Στο μοντέλο «άλλα μέσα και άλλα έξω» επιστρέφει και πάλι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο, επιλέγοντας ξανά την αριστερή γραμμή που ικανοποιεί τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha, στην οποία εξήγησε αναλυτικά ότι το Μνημόνιο αποτελείται από 400 εφαρμοστικούς νόμους για τους οποίους χρειάζεται χρόνος ώστε να καταργηθούν, επανήλθε στο παλαιότερο διάγγελμα περί ακύρωσης του Μνημονίου και των δεσμεύσεών του ως «πρώτη πράξη» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξη στην ιταλική έκδοση της «Χάφινγκτον Ποστ».

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις και σε ό,τι αφορά την πρωθυπουργική του εικόνα. Μία από αυτές ήταν και η χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε μέσω live chat στον διαδικτυακό τόπο της «Γκάρντιαν». Η εν λόγω συνέντευξη, η οποία έγινε σε ζωντανό χρόνο, στα αγγλικά, με απαντήσεις σε ερωτήσεις πολιτών, ήρθε σε μια στιγμή που η κριτική για την άρνηση του κ. Τσίπρα να πάρει μέρος στο ντιμπέιτ με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Κομισιόν είχε φτάσει στο αποκορύφωμα.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ. Στο live chat ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται μεταξύ των συνυποψηφίων του στις Βρυξέλλες στο τέλος της επόμενης βδομάδας για να λάβει μέρος στην τηλεμαχία μαζί με τους κ.κ. Γιούνκερ, Σουλτς, Φέρχοφστατ και την κυρία Κέλερ. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, υποστηρίζοντας ότι όσα έλεγε η κυβέρνηση περί πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν ευσταθούν και παρέπεμψε σε άρθρο της γαλλικής «Μοντ». Σύμφωνα με αυτό η κυρία Μέρκελ είχε πει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2013, ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ η ευρωζώνη θα διαλυθεί.

«Το Μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα πολιτικό σχέδιο της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ. Ολα είναι διαπραγματεύσιμα, όσο τουλάχιστον υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να σταθεί ενάντια σε αυτό το σχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Είπε ακόμη στην «Γκάρντιαν» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας που θα αναλάβει την κυβέρνηση χωρίς να υπόσχεται την πρόσληψη των «πελατών-ψηφοφόρων» του στο Δημόσιο».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι με ένα ευρωπαϊκό new deal θα μπορέσει να βγει η Ευρώπη από τη λιτότητα, ενώ υποστήριξε ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. «Η επαναδιαπραγμάτευση της νέα ελληνικής αριστερής κυβέρνησης δεν θα γίνει μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ετσι θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην ήπειρο. Οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου θα αναγκαστούν από τους πολίτες τους να καταλάβουν μια αντίστοιχη στάση, υποστηρίζοντας το κράτος πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής. Και θα αναγκαστούν να ευθυγραμμιστούν με την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη θέση που υποστηρίζει ο Γιάννης Δραγασάκης για την ανάγκη δημοψηφισμάτων εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. «Τα δημοψηφίσματα είναι ένα μέσο για να εκφράσει ο λαός τη θέλησή του σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Τώρα κανείς δεν εγείρει το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. Ούτε η Ελλάδα θέτει τέτοιο ζήτημα ούτε οι εταίροι της, που γνωρίζουν καλά ότι αν η Ελλάδα αποσυρθεί η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Είπε στην «Γκάρντιαν» για:

Τα δικαιώματατων ομοφυλοφίλων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσηλωμένος στο να επιτυγχάνει ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει νόμο αμέσως για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου. Και θα εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν ενάντια στη ρητορική μίσους και διακρίσεων. Σεβόμαστε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε να παίζει καθοριστικό ρόλο σε ζητήματα που άπτονται της δημόσιας πολιτικής και των νόμων για την οικογένεια. Πρέπει να πείσουμε ακόμα και τους πιο συντηρητικούς συμπατριώτες μας ότι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώτα και κύρια».

Για τον ευρωσκεπτικισμό

«Η πηγή του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός».

Για το Mεταναστευτικό

«Επιδιώκουμε την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Επίσης την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τα κύματα μεταναστών και προσφύγων στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και μια δίκαιη απονομή υπευθυνοτήτων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ».