Η οργή ξεχειλίζει στην Ουκρανία για τον τραγικό θάνατο τουλάχιστον 39 ατόμων στην Οδυσσό, που κάηκαν εγκλωβισμένοι στο πενταόροφο κτίριο των συνδικάτων. Οι συνθήκες γύρω από το περιστατικό είναι θολές -συνθήκη που, αναπόφευκτα, χρησιμοποιείται από τις δύο πλευρές ώστε να επιρριφθεί στην άλλη η ευθύνη- με διάφορες μαρτυρίες να βρίσκουν το δρόμο για τα διεθνή ΜΜΕ. Έρευνα ζητά η ΕΕ, ευθύνη και στους «αδρανείς αστυνομικούς» εντοπίζει το Κίεβο.

Η φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο την Παρασκευή στην Οδησσό δεκάδων φιλορώσων οφείλεται στην εκδίκηση των χιλιάδων οπαδών του ποδοσφαίρου και διαδηλωτών υπέρ της ενιαίας Ουκρανίας, οργισμένων για την επίθεση που είχε δεχθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα η πομπή τους προς το γήπεδο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην πομπή επικρατούσαν τα χρώματα του κίτρινου και του γαλάζιου, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας αλλά και της μιας από τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Η πομπή, υποστήριξε η Ναταλία Πετροπάβλοφσκα, μια από της επικεφαλής του κινήματος Μαϊντάν στην Οδησσό, δέχθηκε επίθεση από πολλές εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές καλά εξοπλισμένους. Ορισμένοι, είπε, ήταν ένοπλοι, φορούσαν κράνη και κουκούλες.

Παρά την εξέλιξη αυτή, οι οπαδοί των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων έφθασαν στο στάδιο. Όμως, στο ημίχρονο του αγώνα πολλοί από αυτούς έφυγαν και κατευθύνθηκαν στην πλατεία όπου οι φιλορώσοι είχαν κατασκηνώσει από τα μέσα Μαρτίου, έξω από το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα συνδικάτα.

Το αγριεμένο πλήθος «άρχισε να καταστρέφει, να βάζει φωτιά στις σκηνές. Οι φιλορώσοι κατάφεραν να φύγουν αλλά επέλεξαν να καταφύγουν στο κτίριο των συνδικάτων» δήλωσε η Πετροπάβλοφσκα.

Από εκεί και μετά, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και το κτίριο κάηκε, αναμφίβολα από κοκτέιλ μολότοφ. Είχε περάσει τουλάχιστον μια ώρα πριν φτάσει η πυροσβεστική.

Ανάλογη εικόνα μεν, αλλά με διαφορετικό «χρώμα», δίνουν οι αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το ρωσικό RT.

Οι μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ότι ότι πολλά από τα θύματα της φωτιάς βρήκαν καταφύγιο στο πενταόροφο κτίριο αφού πυρπολήθηκαν οι σκηνές φιλορώσων από το πλήθος, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για «προκλήσεις» που είχαν προηγηθεί.

Το RT επικαλείται έναν φιλορώσο που είχε βρει καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου αλλά γλίτωσε αό τη φωτιά. «Δεν μπορούσαμε να κατεβούμε, βλέπαμε κόσμο να οδηγείται κάτω και εκείνους τους ταραξίες να τους επιτίθενται σαν αγέλη λύκων» λέει ο φιλορώσος που επικαλείται το δίκτυο.