Απιστία στην οικογένεια

Η κόρη μου είναι 35 ετών, παντρεμένη χωρίς παιδιά. Πριν από τον γάμο συγχώρησε τον σύζυγό της για μια απιστία του, αλλά πρόσφατα ανακάλυψε ερωτικά μηνύματα από μια συνάδελφό του. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη του δίνει ευκαιρίες.

Η απιστία είναι πρόβλημα γι’ αυτόν που τη δέχεται και λιγότερο γι’ αυτόν που την προκαλεί. Το ότι η κόρη σας μπήκε στη σχέση αυτή με το δεδομένο ότι ο σύντροφός της ήταν άπιστος ήταν μια προϋπόθεση που δέχθηκε. Το ότι συνεχίζει να του δίνει ευκαιρίες παρότι η απιστία συνεχίζεται δείχνει τη δική της ανοχή σε μια αυτοκαταστροφική κατάσταση. Το ζήτημα δεν είναι να το παραδεχθεί εκείνος αλλά η ίδια. Εχει δημιουργήσει αλλοιώσεις της πραγματικότητας στο μυαλό της προκειμένου να συνεχίζει να είναι μαζί του. Αυτές μπορεί να είναι ότι κατά βάθος την αγαπάει, ότι εκείνη τον έχει απομακρύνει, ότι δεν θα το ξανακάνει, ότι δεν το ήθελε πραγματικά κ.ο.κ. Οι βαθύτεροι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με τη δυσκολία της να μείνει μόνη και να πάρει σημαντικές αποφάσεις, με το ότι νιώθει εξαρτημένη από αυτόν ή με το βάρος μιας «αποτυχίας» που δεν έκανε παιδιά μαζί του. Η απιστία στο ζευγάρι συνήθως αφήνει χρόνια «αγκάθια» τα οποία για να ξεπεραστούν πρέπει να γίνουν υπερβάσεις του ίδιου μας του εαυτού. Ενα εγχείρημα δύσκολο και αβέβαιο, στο οποίο ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να αποβεί σημαντικός συνοδοιπόρος. Μια ύπουλη και επικίνδυνη παρενέργεια της απιστίας είναι ο συσσωρευμένος θυμός, η καταπιεσμένη ταπείνωση που κάνει το «θύμα» της απιστίας να δέχεται μια ζωή γκρίζα μέσα στην οποία νιώθει δυσπιστία, έλλειψη ικανοποίησης, χρόνια θλίψη και αδιέξοδο. Οι γονείς και οι συγγενείς του δέκτη της απιστίας είναι καλό να μην εμπλέκονται στις αποφάσεις του για τη σχέση αλλά έμμεσα να λειτουργούν υποστηρικτικά ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του ούτως ώστε η απόφαση να είναι διαπροσωπική.

Ανεπαρκής στύση

Με τη γυναίκα μου έχουμε συχνές σεξουαλικές επαφές, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν καταφέρνω πάντα να έχω ικανοποιητική στύση. Θυμώνω με τον εαυτό του και νιώθω ότι την απογοητεύω.

Μήπως όταν εμφανίσατε για πρώτη φορά δυσκολία στη στυτική λειτουργία είχε συμβεί κάτι στη ζωή σας που σας δυσκόλεψε συναισθηματικά; H έναρξη των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών συχνά συνδέεται με ορόσημα ζωής που απειλούν την τώρα ασφάλεια του ατόμου και λειτουργούν ως «απώλειες», π.χ. εργασιακές, συναισθηματικές, ψυχολογικές κ.ο.κ. Θυμηθείτε και συνδέστε ό,τι έγινε με τις αντιδράσεις σας. Αν την πρώτη φορά που η στύση σας δεν ήταν ικανοποιητική νιώσατε άγχος και αίσθημα αποτυχίας και εγκαταλείψατε την προσπάθεια, οι άμεσες αυτές αντιδράσεις σάς δημιούργησαν το υπόστρωμα για την επόμενη στυτική «αποτυχία». Είναι χαρακτηριστικές οι αρνητικές ψυχολογικές αντιδράσεις μετά την πρώτη φορά: το προσδοκητικό άγχος να τα καταφέρει την επόμενη φορά, οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό, η άμεση πτώση της αυτοεκτίμησης, οι ενοχές για τη σύντροφο, οι ενδόμυχοι φόβοι ότι εκείνη μένει σεξουαλικά ανικανοποίητη και ότι μπορεί να επιλέξει άλλον άντρα, η συναισθηματική απόσταση από τη σύντροφο ως άμυνα σε βαθύτερα αισθήματα ανεπάρκειας. Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας όταν συνευρίσκεστε σεξουαλικά με τη γυναίκα σας κάνοντας θετικές σκέψεις και αποτρέποντας τον εαυτό σας να νιώθει την πίεση να πετύχει μια καλή στύση. Σκεφθείτε ότι και να μην έχετε την τέλεια στύση αυτό θα οφείλεται στο άγχος και όχι σε μια βαθύτερη έλλειψη δική σας. Αν νιώθετε πολύ πιεσμένος ψυχολογικά, μην πιέζεστε να κάνετε σεξ για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε. Οι καταναγκασμοί γύρω από το σεξ συχνά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η συμβολή της ψυχοθεραπείας στη μέση ηλικία

Είμαι γυναίκα 55 ετών και έχω κλείσει πολλούς κύκλους ζωής. Θα ήθελα να μιλήσω με έναν ψυχολόγο, παρότι δεν έχω ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα. Εχει νόημα η διαδικασία αυτή στην ηλικία μου;

Η μετάβαση από τους ολοκληρωμένους κύκλους ζωής σε μια νέα περίοδο όπου νέες προσδοκίες ζωής και προβληματισμοί προκύπτουν είναι ιδιαίτερα σημαδιακή για τον ψυχισμό μιας γυναίκας μετά τα 50. Καλείται να διαχειριστεί τις αλλαγές αυτές και τις συναφείς συμβολικές απώλειες με τις οποίες συνυπάρχουν. Στη μεσήλικη ζωή η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική για τον ψυχισμό μιας γυναίκας καθ’ ότι η ωριμότητά της θα είναι ο δυνατός σύμμαχος στην απορρόφηση των σημαντικών ψυχοθεραπευτικών στιγμών. Η ψυχοθεραπεία προτείνεται ειδικότερα όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει δυσκολίες όπως έντονο άγχος, κρίσεις πανικού, αποφυγές στην καθημερινότητα, αίσθημα αδιεξόδου στον γάμο, χηρεία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη συγκέντρωση, τάσεις απομόνωσης, αίσθημα στασιμότητας, ψυχική κατάσταση που θυμίζει πένθος, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν πρόσφατοι θάνατοι στη ζωή της.