Το σκηνικό στην όμορφη Οία το βράδυ της Ανάστασης ήταν ειδυλλιακό. Χαρούμενα πρόσωπα, χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, τουρίστες έχουν κατακλύσει την περιοχή σε μια πρώιμη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε λίγα λεπτά όλα θα θύμιζαν το σενάριο της κινηματογραφικής Βαβέλ: αντί για σφαίρα –όπως στην ταινία –ένα αυτοσχέδιο βαρελότο ενισχυμένο με δυναμίτιδα συντάραξε το προαύλιο στην εκκλησία του Ακάθιστου Υμνου και οδήγησε μια αμερικανίδα τουρίστρια 51 ετών να βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου. Αλλοι έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ενώ λόγω του πανικού που προκλήθηκε δεκάδες άλλοι κινδύνευσαν να ποδοπατηθούν.

Το «έθιμο» είχε για άλλη μια χρονιά τηρηθεί. Ο φόρος αίματος ο οποίος έχει πληρωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει σταθεί αρκετός για να σταματήσει το παιχνίδι με τη φωτιά και τη δυναμίτιδα. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιοχές εκείνες που παρά τους νεκρούς και τους ακρωτηριασμένους που μετρούν εξακολουθούν να διαφημίζουν τον πόλεμο των βεγγαλικών ως πασχαλινή τουριστική ατραξιόν: από τη Χίο –έστω και αν λαμβάνονται κάποια μέτρα ασφαλείας –έως το Αγρίνιο και την Καλαμάτα.

Την ίδια ώρα, το εμπόριο βεγγαλικών που κατασκευάζονται κατά κανόνα σε παράνομα εργαστήρια αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθηρό, αν υπολογίσει κανείς ότι παρά τους ελέγχους και τις κατασχέσεις εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολίδες και κάθε λογής βεγγαλικά πέφτουν αυτές τις ημέρες. Ελεγχοι και κατασχέσεις έγιναν ακόμη και σε σουπερμάρκετ τον τελευταίο μήνα. Πολλοί από εκείνους που συνελήφθησαν είχαν συλληφθεί και τα προηγούμενα χρόνια αλλά οι ποινές-χάδια δεν τους εμπόδισαν να επιχειρήσουν ξανά το εμπόριο των παράνομων βεγγαλικών. Σύμφωνα με τον νόμο, άλλωστε, όλα είναι παράνομα. Στην πράξη όμως, ακόμη και γονείς επιδεικνύουν στα παιδιά τους πώς να τα εκτοξεύουν.

Στην Οία πλήρωσαν το «έθιμο» εκτός από την αμερικανίδα τουρίστρια, ο σύζυγός της και μια φίλη τους που φέρουν εγκαύματα, δύο τουρίστες από την Κύπρο που τραυματίσθηκαν ελαφρύτερα και τρεις Ελληνες, ένας εκ των οποίων 50 ετών από την Οία έχει χτυπήσει σοβαρά στο μάτι. Η κατάσταση της 51χρονης Αμερικανίδας είναι κρίσιμη. Οι θεράποντες γιατροί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου ήταν ιδιαιτέρως συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη της υγείας της καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει σηψαιμία λόγω των εκτεταμένων τραυμάτων της.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως τους γιατρούς που την παρακολουθούν είναι ότι, εκτός των εγκαυμάτων που φέρει, έχει υποστεί ρήξη του παχέος εντέρου που ναι μεν αντιμετωπίστηκε χειρουργικά, ωστόσο εντοπίστηκε διαρροή του εντερικού περιεχομένου στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μόλυνσης.

Η γυναίκα και άλλοι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο με το αεροσκάφος για τις διακομιδές που διαθέτει ο Δήμος Θήρας. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας ότι αυτό το έθιμο –αφορά όλη την Ελλάδα –«δεν πρέπει να παίρνει τον χαρακτήρα αδιαφορίας. Υπήρχαν και στο παρελθόν αυτοσχέδιες κροτίδες αλλά ίσως αυτοί που τις έφτιαχναν και τις έριχναν πρόσεχαν πολύ περισσότερο. Βέβαια επικίνδυνες κροτίδες κυκλοφορούν ελεύθερα και στο εμπόριο».

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ. Ως υπαίτια για την αιματηρή έκρηξη έχουν συλληφθεί τρία άτομα και αναζητούνται άλλα δύο, μέλη της ίδιας παρέας. Προχθές συνέλαβαν έναν 34χρονο ο οποίος εργάζεται σε συνεργείο καθαριότητας, έναν 23χρονο εργάτη που δουλεύει σε μάνδρα υλικών και χθες έναν 28χρονο, όλοι κάτοικοι της περιοχής. Οι δύο πρώτοι αρνήθηκαν ότι έριξαν το βαρελότο που προκάλεσε τους τραυματισμούς, ωστόσο μαρτυρίες δείχνουν ότι σχετίζονται άμεσα με την έκρηξη.

Σε έρευνα που ακολούθησε στα σπίτια τους βρέθηκαν ανάμεσα στα άλλα δύο τσαντάκια ώμου ίδιου χρώματος και τύπου με αυτά που περιγράφουν οι μάρτυρες ότι κρατούσαν οι δράστες. Επιπλέον στο σπίτι του 34χρονου βρέθηκαν ένα παρόμοιο ενισχυμένο στρογγυλό βαρελότο και τουλάχιστον 200 κροτίδες.

Ξενοδόχοι: Πάνω που χαρήκαμε για το καλό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου

Τις ευχές όλων των επιχειρηματιών του τουρισμού της Σαντορίνης για γρήγορη ανάρρωση της αμερικανίδας τουρίστριας που τραυματίστηκε το βράδυ της Ανάστασης από έκρηξη βαρελότου στην Οία και νοσηλεύεται σοβαρά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, εκφράζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Μαν. Καραμολέγκος. «Αντί να χαρούμε για το πολύ καλό ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου, όλοι μιλάμε για το δυσάρεστο συμβάν» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το περιστατικό αυτό δεν θα επηρεάσει τη φετινή τουριστική κίνηση της Σαντορίνης.