ΠΡΟΤΟΥ ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, πολλές επιχειρήσεις μετέφεραν την παραγωγική τους δραστηριότητα στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια, χάρη στη χαμηλότερη φορολογία και στα φθηνότερα εργατικά. Και σήμερα το φορολογικό καθεστώς στη Βουλγαρία είναι πολύ πιο φιλικό απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Ο φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις είναι μόλις 10% έναντι 26% στην Ελλάδα.

Πέραν λοιπόν του φαινομένου με τα ΙΧ, ένας αριθμός βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών από γειτονικούς με τη Βουλγαρία νομούς συνεχίζει και σήμερα να αναζητά επιχειρηματικές ευκαιρίες στη γείτονα, χωρίς ωστόσο τα στοιχεία να δείχνουν ότι η τάση έχει προσλάβει διαστάσεις «κύματος» μετανάστευσης. «Δεν υπάρχει σταθερή εκροή ελληνικών επιχειρήσεων, παρά μεμονωμένα περιστατικά» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα» – όπως επισημαίνει και η έκθεση του Εμπορικού Γραφείου της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια – «πρόκειται στη συντριπτική τους πλειονότητα για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία». Πρόκειται για επιχειρήσεις, όπως ταχυφαγεία, παντοπωλεία, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμη και γυμναστήρια.