Πέρυσι το ΣΔΟΕ εντόπισε 300 επιχειρήσεις-φαντάσματα, γεγονός που πάντως δεν ανέκοψε το «μεταναστατευτικό ρεύμα» προς τη Βουλγαρία, καθώς το οικονομικό κίνητρο είναι μεγάλο: στην Ελλάδα ένα καινούργιο ΙΧ 3.600 κυβικών θα πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας (αθροιστικά) 3.500 ευρώ. Στη Βουλγαρία, ένα αντίστοιχο ΙΧ χρεώνεται με 1.111 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εξοικονόμηση που έχει σε ασφάλιστρα. Το ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για τον οδηγό του παραδείγματός μας είναι ότι γλιτώνει εντελώς τα τεκμήρια διαβίωσης, που στην περίπτωσή του ανέρχονται σε 26.200 ευρώ.

Η σύσταση εταιρείας είναι πολύ εύκολη υπόθεση, με ελάχιστη γραφειοκρατία. Εστω ότι κάποιος επιλέγει να στήσει μια εικονική εταιρεία στη Βουλγαρία, π.χ. ένα μίνι μάρκετ. Για τις ανάγκες τής δήθεν επιχείρησης αποκτά αυτοκίνητο, το οποίο περνά ως περιουσιακό της στοιχείο και κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ελλάδα. Καθώς η Βουλγαρία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, το αυτοκίνητο περνά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα χωρίς ελέγχους.

Φυσικά το κόλπο με το «μίνι μάρκετ» έχει και τα αδύνατα σημεία του. Το πρώτο αδύνατο σημείο της κομπίνας είναι ένας απλός έλεγχος του τόπου κατοικίας του οδηγού, καθώς ο νόμος επιτρέπει την κυκλοφορία ΙΧ με αλλοδαπές πινακίδες, μόνο εφόσον ο ιδιοκτήτης του μπορεί να αποδείξει ότι διαμένει επί τουλάχιστον έξι μήνες στη χώρα έκδοσης των πινακίδων.

Το δεύτερο αδύνατο σημείο είναι ότι πρέπει να υφίσταται και στην πραγματικότητα κάποιο «μίνι μάρκετ»… Σε αυτά τα δύο σημεία εντοπίζονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, που πέρυσι επέβαλε βαριά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων με βουλγαρικές πινακίδες.