Κοινωνικό μέρισμα που ξεκινά από 500 ευρώ για τον άγαμο και διευρύνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, φτάνοντας τα 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, προετοιμάζεται να πιστώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 10 Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών. Υπολογίζεται πως περίπου 650.000 νοικοκυριά θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 500 ευρώ, με προσαύξηση 166,7 ευρώ για τη σύζυγο και 83,3 ευρώ για κάθε παιδί.

Σε χθεσινή σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου και εκπροσώπους του ΠαΣοΚ (Φ. Σαχινίδης, Χρ. Πρωτόπαπας και Γ. Κουτρουμάνης), η κυβέρνηση κλείδωσε τα κριτήρια διανομής του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 525 εκατ. ευρώ και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης ετοιμάζεται να ανοίξει έως το τέλος της εβδομάδας την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στη ΓΓΠΣ για την υποβολή των αιτήσεων. Στην αίτηση θα συμπληρώνονται ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, πλήθος ατόμων που συνοικούν και αριθμός τραπεζικού λογαριασμού.

Δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δήλωσαν πέρυσι φορολογητέο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, χαμηλότερο των 6.000 ευρώ και παράλληλα είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 125.000 ευρώ (250.000 ευρώ για το ζευγάρι).

Το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ ισχύει για άγαμους και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ετσι για οικογένεια με δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία άνω του 67% όπου το εισοδηματικό κατώφλι ορίζεται στα 8.000 ευρώ. Οταν στην οικογένεια υπάρχει παιδί με αναπηρία άνω του 67%, προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 1.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα προσδιοριστούν με βάση τα εισοδήματα του 2012 όπως αποτυπώθηκαν στις περσινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων.

Για τους μακροχρόνια ανέργους επίσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2012, μηδενίζοντας τα εισοδήματα από εξαρτημένη εργασία. Για τους νέους ανέργους εντός του 2013 μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φέτος, θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος δικαιούχων.

Οσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως το τέλος Απριλίου, σχεδιάζεται να λάβουν το επίδομα στις 10 Μαΐου, όταν θα πιστωθεί το αντίστοιχο επίδομα και σε 75.000 ενστόλους. Οι ένστολοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αιτήσεις.