Το τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου που ήθελε να αποφύγει ο Φαήλος Κρανιδιώτης έγινε χθες το πρωί, λίγα λεπτά μετά τις δέκα: ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης μετέφερε στον – κατά δήλωσή του – εθνικιστή δικηγόρο ότι δεν θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά συνοδευόταν, κατά πληροφορίες, και από τη σύσταση να αποφεύγει έως τις ευρωεκλογές τα τηλεοπτικά παράθυρα και γενικότερα τις δημόσιες παρεμβάσεις – τουλάχιστον την υπερέκθεσή του. Κυρίως επειδή η προβολή του συνδέεται άμεσα με την κομματική ιδιότητά του (μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ) και την πολυδιαφημισμένη από τον ίδιο προσωπική σχέση του με τον Πρωθυπουργό.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ. Η απόσυρση Κρανιδιώτη από τη γαλάζια ευρωλίστα είναι μία από τις παρενέργειες της εκτροπής Μπαλτάκου. Και παρά τις βολές του ΠαΣοΚ και τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητά του, υψηλόβαθμες κομματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση για την έξοδο Κρανιδιώτη είχε ληφθεί από τον κ. Σαμαρά από την περασμένη Πέμπτη. Εντάσσεται δε, στις κινήσεις που δρομολογούνται από τον Πρωθυπουργό για την εκτόνωση της κρίσης που προκάλεσε ο εναγκαλισμός του πρώην γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης με τους χρυσαυγίτες.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει την πανελλαδική εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές και έως χθες το πρωί εμφανιζόταν βέβαιος για την υποψηφιότητά του, επικαλούμενος και συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό, αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αποσύρει τη συμμετοχή του στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, προκειμένου «να διευκολυνθούν άπαντες», όπως ανέφερε.

Ο αποχαιρετισμός (μέσω του facebook) συνοδεύτηκε, ωστόσο, από μια νέα πρόκληση, καθώς επιτέθηκε στα… «γουρούνια» που αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητά του. «Δεν είμαι διατεθειμένος (…) να σπαταλάω πολύτιμο χρόνο παλεύοντας στην λάσπη με το κάθε γουρούνι, όπου εσύ απλώς λερώνεσαι και το γουρούνι το ευχαριστιέται…» σχολίασε.

Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος Κρανιδιώτη εκτιμάται ότι ενισχύει τη συνεκτικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς οι εμπρηστικές παρεμβάσεις του είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, είχε συστήσει την περασμένη εβδομάδα τον αποκλεισμό του.

Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου αναφέρουν ότι η απόσυρση Κρανιδιώτη ήταν μονόδρομος, από τη στιγμή που ο δικηγόρος ταυτιζόταν με τη γραμμή Μπαλτάκου υπέρ των ανοικτών διαύλων με τη Χρυσή Αυγή. Το μήνυμα είναι ότι ο κ. Κρανιδιώτης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «βαρίδι» για τη ΝΔ, καθώς θα αποτελούσε σταθερό στόχο όσων καταγγέλλουν «ακροδεξιούς θυλάκους» στο κόμμα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Με τον αποκλεισμό Κρανιδιώτη, εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα χαμηλώσουν οι τόνοι και στο γαλάζιο στρατόπεδο και θα καμφθούν οι αντιστάσεις μετριοπαθών στελεχών (όπως η νυν ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου) που απέρριπταν μια δική τους συμμετοχή, επικαλούμενα τη διαφωνία τους με το μείγμα του ευρωψηφοδελτίου. Εμμεσο μήνυμα κατά της υποψηφιότητας Κρανιδιώτη έχει στείλει νωρίτερα χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας (στον Βήμα FM 99,5) ότι οι αρχές της ΝΔ «δεν είναι ξενοφοβικές ή πατριδοκάπηλες» και πως η παράταξη «στη μακρά ιστορία της στη Μεταπολίτευση δεν παρασύρθηκε από ακροδεξιές λογικές και ποτέ δεν αποτελούσε συνομιλητής φασιστοειδών».

Το ερώτημα που κυριαρχεί, πάντως, στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι κατά πόσον η έξοδος Κρανιδιώτη από το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για «απο-μπαλτακοποίηση» της ΝΔ και για μια ευδιάκριτη στροφή προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, που θα οδηγήσει σε αλλαγές και στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Με κατηγορηματικό τρόπο, συνεργάτες του κ. Σαμαρά αποκλείουν αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές. Το δικό τους μήνυμα είναι ότι τυχόν μελλοντικές ανακατατάξεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα συνδέονται με το αποτελέσματα της κάλπης και τον νέο σχεδιασμό του κ. Σαμαρά.

Με τον Οτζαλάν

Εχει διαγράψει τη δική του πορεία στη δικηγορία, η οποία έγινε γνωστή την περίοδο της υπόθεσης Οτζαλάν, καθώς είχε αναλάβει την εκπροσώπηση του κούρδου ηγέτη στη χώρα μας. Στο πελατολόγιό του έχουν ενταχθεί, ωστόσο, από τη Ρούλα Κορομηλά έως τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Αλεξ Ρόντο

Το επεισόδιο

Προσείλκυσε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας το 1988, ως φοιτητής, καθώς σε μια «έκρηξη πατριωτισμού» όρμησε μέσα από το πλήθος και πέταξε το στεφάνι που είχε καταθέσει στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη ο τότε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Μεντρεντίν Νταλάν