Στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου αναμένεται να καταλήξουν σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και ο αυστραλός ομόλογός του Τόνι Αμποτ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του που θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο.

Η συμφωνία αυτή θα επιτευχθεί μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Σάββατο ο ιάπωνας υπουργός Γεωργίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι και ο αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Αντριου Ρομπ είχαν συνάντηση πέντε ωρών κατά την οποία συζήτησαν την κατάργηση των τελών στις εισαγωγές του βοείου κρέατος, κάτι που αποτελεί κρίσιμο σημείο για τις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το ιαπωνικό πρακτορείο Ειδήσεων Kyodo News.

Σε αντιστάθμισμα η Αυστραλία καλείται να καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. 
 
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ιαπωνία πρέπει να δώσει ένα τέρμα στο πρόγραμμα «έρευνας των φαλαινών», για το οποίο η κυβέρνηση της χώρας έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις.

Η Αυστραλία παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο το 2010, υποστηρίζοντας ότι η Ιαπωνία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου σκοτώνοντας εκατοντάδες φάλαινες κάθε χρόνο για εμπορικούς σκοπούς.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα αφορά σε επιστημονικές έρευνες και είναι επιτρεπτό σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από