Σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη, στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, έσπευσαν χθες τέσσερα ερευνητικά αεροσκάφη και ένα νορβηγικό φορτηγό πλοίο αναζητώντας την «καλύτερη έως τώρα ένδειξη», σύμφωνα με τις αυστραλιανές Αρχές, στο διεθνές κυνήγι του χαμένου αεροσκάφους: δύο μεγάλα αντικείμενα τα οποία εντόπισαν δορυφόροι να επιπλέουν στα βαθιά νερά ανοιχτά της Αυστραλίας. Υπό άθλιες καιρικές συνθήκες ωστόσο, με ελάχιστη ορατότητα, η επιχείρηση έληξε χθες χωρίς αποτελέσματα. Ούτως ή άλλως όμως, αυστραλοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου εξακριβωθεί εάν τα αντικείμενα είναι όντως συντρίμμια του Boeing 777 των Malaysia Airlines. Στο μεταξύ, οι υπόλοιπες έρευνες θα συνεχίζονται με τους ίδιους αμείωτους ρυθμούς, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Χισχαμουντίν Χουσεΐν τις οικογένειες των 239 επιβαινόντων.

Τα δύο αντικείμενα, μήκους 5 και 24 μέτρων, εντοπίστηκαν περίπου 2.500 χλμ. νοτιοδυτικά του Περθ, εκτός του λεγόμενου νότιου τόξου, ίσως λόγω των ισχυρών ρευμάτων. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε δύο αεροδιαδρόμους –είτε βορειοδυτικά της Μαλαισίας είτε νοτιοδυτικά, προς τον Ινδικό Ωκεανό –βάσει των αυτοματοποιημένων μηνυμάτων που έλαβαν δορυφόροι έως και επτά ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου.

Δύο εβδομάδες μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αεροπλάνου, η διεθνής επιχείρηση εντοπισμού του που ξεκίνησε από τα τροπικά νερά στις ανατολικές ακτές της Μαλαισίας μετατοπίζεται σταδιακά προς τις αχανείς παγωμένες θάλασσες ανάμεσα στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική και στην Ανταρκτική. «Χθες είπα ότι θέλουμε να περιορίσουμε την περιοχή των ερευνών. Εχουμε κάνει μία πολύ καλή αρχή», δήλωσε σχεδόν θριαμβολογώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Χουσεΐν.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός στο Κοινοβούλιο της χώρας του, όπου μίλησε για μία πολύ δύσκολη επιχείρηση η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο αεροπλάνο. Το ένα από τα δύο αντικείμενα ωστόσο θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μέρος του φτερού, το οποίο στα Boeing 777-200ER είναι περίπου 27 μέτρα. Οι μεγάλες διαστάσεις των αντικειμένων, εάν όντως προέρχονται από το αεροπλάνο, μαρτυρούν ότι βυθίστηκε σχεδόν άθικτο.

Σύμφωνα με τον πιλότο Ρόμπερτ Μαρκ, εκδότη του περιοδικού «Aviation International News Safety», η νέα περιοχή των ερευνών σε συνδυασμό με την τελευταία γνωστή θέση του αεροπλάνου μειώνουν τις πιθανότητες μίας αεροπειρατείας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες αποδείξεις ότι κάποιος προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου, τα νέα δεδομένα ενισχύουν τη θεωρία μίας έκτακτης ανάγκης, η οποία ανάγκασε τους κυβερνήτες να το βάλουν στον αυτόματο πιλότο έως ότου έμεινε από καύσιμα.

Οι δορυφορικές εικόνες, στις οποίες φαίνονται τα δύο αντικείμενα και τις οποίες έδωσε η αμερικανική εταιρεία Digital Globe, τραβήχτηκαν στις 16 Μαρτίου. Οι έρευνες στο σημείο ξεκίνησαν τέσσερις ημέρες μετά, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως τα αντικείμενα να έχουν ήδη απομακρυνθεί αρκετά. Σε μια προσπάθεια να «μετρήσουν» τα ισχυρά ρεύματα και να υπολογίσουν την πιθανή κατεύθυνση των αντικειμένων μέσα στα βαθιά νερά του Ινδικού, αυστραλιανοί αξιωματούχοι επισήμαναν χθες ότι για τον λόγο αυτόν έχουν ρίξει δεκάδες σημαδούρες.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ. Στις χθεσινές έρευνες, οι οποίες επρόκειτο να συνεχιστούν σήμερα, έλαβαν μέρος δύο αεροσκάφη AP-3C Orion της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας, ένα P-8 Poseidon του αμερικανικού Ναυτικού και ένα P-3K2 Orion της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας. Επιπλέον ένα νορβηγικό οχηματαγωγό, το οποίο ταξίδευε από Μαδαγασκάρη με προορισμό τη Μελβούρνη, παρεξέκλινε της πορείας του προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες.

Εως αργά το βράδυ, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του «Hoegh St Petersburg», το πλήρωμα χτένιζε την περιοχή με κιάλια. Καθ’ οδόν προς το σημείο βρισκόταν επίσης χθες ένα πολεμικό πλοίο της Αυστραλίας και το βρετανικό ερευνητικό «HMS Echo», ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, σύντομα θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Περθ και ο «Δράκος του Χιονιού», το κινεζικό παγοθραυστικό που εξερευνά την Ανταρκτική.

Περίπου τα δύο τρίτα των επιβατών της πτήσης MH370 από Κουάλα Λουμπούρ προς Πεκίνο ήταν Κινέζοι. Επειτα από ημέρες άκαρπων αναζητήσεων και κυρίως αντικρουόμενων πληροφοριών από την πλευρά της Μαλαισίας, η υπομονή των κινέζων συγγενών και φίλων έχει εξαντληθεί. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ, κατά τη οποία του εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Αυστραλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό.

Ολονύκτιες έρευνες με προβολείς και κιάλια

Το νορβηγικό οχηματαγωγό «Hoegh St Petersburg» ειδοποιήθηκε να ηγηθεί μιας επιχείρησης διάσωσης την Τρίτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. «Πριν από δύο ημέρες λάβαμε αίτημα να ερευνήσουμε την περιοχή» δήλωσε χθες, δείχνοντας έναν χάρτη της πορείας του πλοίου «400 ναυτικά μίλια νοτίως». «Εχουμε ένα πλοίο με 19 πολύ έμπειρους και καταρτισμένους ναυτικούς. Είναι όλοι Φιλιππινέζοι και συμμετέχουν στην επιχείρηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε. Το πλήρωμα συνέχισε τις έρευνες κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ανοιχτά όλα τα διαθέσιμα φώτα στο πλοίο. Λόγω της πυκνής ομίχλης, ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολο να διακρίνουν οτιδήποτε με τα ελάχιστα εργαλεία –κυρίως κιάλια –που διαθέτουν.

Σημαντική ένδειξη

Λόγω του μεγέθους των αντικειμένων και δεδομένου ότι είναι περισσότερα από ένα στην ίδια περιοχή, αξίζει να το ερευνήσουμε

Τζον Γιανγκ, γενικός διευθυντής της Αυστραλιανής Αρχής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (AMSA)