Είμαι αντικοινωνική

Είμαι 17 ετών και όταν είμαι με παρέες νιώθω μια βαθιά ντροπή, που δεν μπορώ να διαχειριστώ. Γιατί νιώθω έτσι;

Το να είναι κάποιος ντροπαλός σημαίνει πως νιώθει σχεδόν πάντα άσχημα με τον εαυτό του, άγχεται σε κοινωνικές καταστάσεις από φόβο ότι οι άλλοι θα τον κρίνουν αρνητικά, νιώθει αμηχανία με την παρέα του και δεν του αρέσει κατά βάθος ο εαυτός του. Μπορεί όταν είναι με κόσμο να νιώθει την καρδιά του να χτυπάει πιο γρήγορα, το σώμα του να τρέμει, το πρόσωπό του να κοκκινίζει, το στομάχι του να σφίγγεται, το βλέμμα των άλλων κάθε στιγμή πάνω του. Είναι εύκολο να περιμένει κανείς την κοροϊδία, την αποδοκιμασία και την απόρριψη όταν αυτά νιώθει για τον ίδιο του τον εαυτό. Τα ντροπαλά παιδιά τείνουν να έχουν ιστορικό βιωμάτων γονεϊκής αποδοκιμασίας και έλλειψης επιβράβευσης της προσωπικότητάς τους. Μπορεί να μεγαλώσατε σε ένα σπίτι που οι γονείς ήταν οι ίδιοι αντικοινωνικοί. Ισως κάποιος από τους δύο είχε παρόμοιους φόβους με τους δικούς σας και μάθατε να βλέπετε τον εαυτό σας ως ευάλωτο και τον κόσμο ως απειλητικό. Εχετε παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου η ντροπή σάς οδηγεί σε αποφυγή της επαφής με τον έξω κόσμο και αυτό σταδιακά σας αποθαρρύνει και πληγώνει την αυτοεκτίμησή σας. Προσπαθήστε να αποδεχθείτε την ευαισθησία σας χωρίς να την κάνετε πυξίδα της καθημερινότητάς σας. Να βλέπετε τους φίλους σας και να λέτε ναι σε ότι πρόταση εξόδου σας κάνουν, όσο και να ντρέπεστε. Και φυσικά να επιβραβεύετε τον εαυτό σας κάθε στιγμή για αυτό που είναι και για τους φόβους που προσπαθεί να νικήσει.

Σεξουαλική ζωή και συνταξιοδότηση

Είμαστε ζευγάρι συνταξιούχων και νιώθουμε ότι υπολειτουργούμε σεξουαλικά. Μπορούμε να ανακτήσουμε τη σεξουαλική μας ζωή;

Οι συμβολικές απώλειες που συνάδουν με το πέρασμα στην τρίτη ηλικία (απώλεια της νεότητας, της εργασίας, της κοινωνικής ζωής, της ασφάλειας, φόβος απώλειας της υγείας, της ζωής, της διάθεσης) αναπόφευκτα οδηγούν και στην απώλεια του ερωτικού ενδιαφέροντος. Σε αυτό συμβάλλουν και οι καθημερινές αρνητικές σκέψεις, η σωματική και ψυχολογική κούραση, το υπόγειο άγχος που συρρικνώνει τη διάθεση και την αίσθηση ανεμελιάς. Η φθορά του χρόνου και τα πιθανά προβλήματα υγείας μπορεί να δημιουργούν λειτουργικές δυσκολίες που επιτείνουν ένα αίσθημα ανικανότητας και ανηδονίας. Προσπαθήστε να βελτιώσετε την ποιότητα της καθημερινότητάς σας, της μεταξύ σας επικοινωνίας και να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας εγγύτητα. Η σεξουαλική πράξη δεν χρειάζεται πάντα να είναι ολοκληρωμένη ή να συνδέεται με έναν στόχο που σχετίζεται με την απόδοση, αλλά μπορεί να μένει σε ένα προκαταρκτικό επίπεδο εφόσον αυτό σας καλύπτει ερωτικά.

Γυναικεία παρορμητικότητα

Είμαι γυναίκα 25 ετών και δυσκολεύομαι να αντισταθώ στις επιθυμίες μου με συνέπεια να κάνω συχνά πράγματα για τα οποία μετανιώνω. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εχετε μια παρορμητική προσωπικότητα που σας κάνει να τα θέλετε όλα εδώ και τώρα, νιώθοντας ενίοτε θυμό όταν εκείνο που επιθυμείτε δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Η συναισθηματική σας φόρτιση και η αδυναμία σας να τη διαχειριστείτε σας κάνουν έρμαιο των διαφορων μορφών εθισμού που παρουσιάζετε, που μοιάζουν ιδιαίτερα αυτοκαταστροφικοί. Η αδυναμία σας να αντέξετε τη ματαίωση και να ζήσετε μια ζωή ενταγμένη σε υγιή όρια ίσως είναι κάτι που πάντα σας έλειπε. Ισως δεν μάθατε ποτέ να βάζετε μακροχρόνιους στόχους και το περιβάλλον σας δεν σας ενίσχυσε σε αυτή τη δεξιότητα. Πίσω από τη φαινομενικά εγωκεντρική και απειθάρχητη προσωπικότητα κρύβεται ένας εύθραυστος ψυχισμός ο οποίος είναι έτοιμος να αποδομηθεί όταν δεν τραφούν ικανοποιητικά οι συναισθηματικές του ανάγκες. Σαν ένα παιδί που τα θέλει όλα αμέσως, γιατί αυτό έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα ως αποτελεσματικό παυσίπονο (απέναντι στη θλίψη, στη μοναξιά, στην ανάγκη για αγάπη κ.λπ.). Ζητήστε τη βοήθεια ψυχολόγου, για να χτίσετε μαζί του μια σχέση που θα διέπεται από υγιή όρια που τόσο πολύ έχετε ανάγκη και για να έρθετε σε επαφή με τις βαθύτερες συναισθηματικές ανάγκες που σας οδηγούν στις παρορμητικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, με στόχο να ανακτήστε τον αυτοέλεγχό σας.