Το ραντεβού της ΔΗΜΑΡ με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις είχε οριστεί για τις επτά στην αίθουσα Ολυμπία του Κάραβελ. Μόνο που εκείνη την ώρα ελάχιστοι είχαν πιάσει μια θέση μέσα. Και ακόμη λιγότεροι έκαναν πηγαδάκια πάνω στην χοντρή μοκέτα με τους πολύχρωμους κύκλους απέξω. Η μεγάλη προσέλευση ξεκίνησε αργότερα. Τουλάχιστον στη χαλαρή σχέση τους με τα χρονοδιαγράμματα συντονίζονται όλοι –Ελιά, Τρίτος Πόλος και λοιπές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

«Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συμμαχία. Επιλογή ευθύνης απέναντι στη συντήρηση και στον λαϊκισμό» επαναλαμβάνει κάθε τρεις και λίγο μια γυναικεία φωνή από τα ηχεία, διακόπτοντας το μουσικό πρόγραμμα στο οποίο όσο περνά η ώρα οι Doors έχουν την τιμητική τους. Κάποιοι, ενθυμούμενοι τα νιάτα τους, κουνούν ασυναίσθητα αλλά ρυθμικά το πόδι τους. Σιγά σιγά η αίθουσα γεμίζει. «Ε! Είμεθα μεγάλο κόμμα τώρα», δηλώνει μία κυρία –με έναν τόνο αυτοσαρκασμού –όταν μια άλλη της επισημαίνει χαρούμενη «πόσο κόσμο έχει». Και προσθέτει: «Και στις δημοσκοπήσεις μας δίνουν…». Αφήνει τη φράση της ανολοκλήρωτη, χωρίς το βάρος του αριθμού.

Μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα παρέες χωρίς γκρίζους κροτάφους ανεβαίνει στην είσοδο του ξενοδοχείου για ένα τσιγάρο, την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται στο βήμα. Ενας από αυτούς θα ήθελε, λέει, ο πρόεδρος να εγκαταλείψει τον χαρακτηριστικό πολιτικό καθωσπρεπισμό του. «Και θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε αν δεν υπήρχε αυτό το πολιτικό τέρας. Αν το έλεγε μετά θα του την έπεφτε ο Βενιζέλος και θα ανεβαίναμε (σ.σ.: στα γκάλοπ)» λέει γελώντας στους υπολοίπους. Οι δημοσκοπήσεις πάντως τους απασχολούν –όπως και τις περισσότερες παρέες. «Το Ποτάμι πώς το βλέπεις;» ρωτά τον ευφάνταστο φίλο της μια νεαρή γυναίκα. «Ε! Κανένα έξι» της απαντά. «Εεεεξι; Οι Ποταμίσιοι; Εγώ κανένα τέσσερα λέω».

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν σπεύσει από νωρίς να εξασφαλίσουν μια θέση στις πρώτες σειρές. Μοναδική αναγνωρίσιμη από τα δελτία ειδήσεων φιγούρα στα πηγαδάκια εκτός αιθούσης –φυσικά πριν ξεκινήσει η εκδήλωση –ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Κοντοστέκεται, ανταλλάσσει φιλιά, χειραψίες και απόψεις.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός πάντως, ακόμη και μετά την έναρξη των ομιλιών, δεν εγκατέλειψε την ησυχία του λόμπι.

ΛΟΞΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ. Οσο για τις συνεργαζόμενες δυνάμεις; Δεν φαίνεται να συνεγείρουν το κομματικό πλήθος. Ο Χάρης Καστανίδης, με κοστούμι αλλά χωρίς γραβάτα, απλά προκαλεί κάποια διαγώνια βλέμματα την ώρα που εμφανίζεται στον χώρο. Οταν η γυναικεία φωνή, που έδινε πριν τον αγνωστικό παλμό από τα μεγάφωνα, ενημερώνει για τη σειρά των ομιλητών, μια βέρα εκπρόσωπος της Ανανεωτικής Αριστεράς αναφωνεί: «Οοοοχι Μανίκα! Δεν μπορώ. Θα βγω έξω».