Μηνύματα για την ενότητα της Κεντροαριστεράς και του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας έστειλαν όσοι συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στο φύτεμα της ελληνικής Ελιάς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καλώντας όλες τις δυνάμεις –παρά την επίμονη άρνηση της ΔΗΜΑΡ στην οποία ασκήθηκε κριτική –να συσπειρωθούν γύρω από την προσπάθεια για τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Την ίδια ώρα πάντως που οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλη δυναμική στους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας (Καμίνης, Μπουτάρης, Σγουρός), το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα όπως η αποχή του Γιώργου Παπανδρέου από τη συνδιάσκεψη της Ελιάς που έριξαν τη σκιά τους στις διήμερες εργασίες τους.

Πάντως η δεύτερη ημέρα της συνδιάσκεψης εξέπεμψε πιο ενθαρρυντικά μηνύματα αφού οι συμμετέχοντες και κυρίως οι Μάρτιν Σουλτς και Βαγγέλης Βενιζέλος κλείνοντας τις εργασίες δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους ότι έως τη μάχη των ευρωεκλογών η Ελιά θα δυναμώσει και θα πεισθούν και άλλες δυνάμεις να στηρίξουν το εγχείρημα.

Ετσι, παρότι την πρώτη ημέρα η συνδιάσκεψη της Ελιάς επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απουσίες, ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι το εγχείρημα έχει μέλλον και ότι θα μπορέσει να συσπειρώσει κι άλλες πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Θέλουμε η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά να γίνει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας την επιθυμία του να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζητώντας την υποστήριξη των ψηφοφόρων στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του και στις στοχεύσεις του είπε: «Θέλω μια Ευρώπη που θα φροντίζει τους πολίτες της, θέλω να στρέψω την Ευρώπη σε μια άλλη κατεύθυνση». Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη στάση ορισμένων Ευρωπαίων πρόσθεσε: «Θέλω όμως και αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι των Βρυξελλών να νιώσουν τον πόνο και την αναγκαιότητα για αλληλεγγύη για τους πολίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

ΟΙ ΑΙΧΜΕΣ. Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος χθες παρότρυνε τον υποψήφιο των ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν να υπενθυμίσει στον Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο συναντήθηκε αργότερα, «πόσο μεγάλη σημασία έχει η συσπείρωση γιατί αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά», κάτι που έκανε ο κ. Σουλτς –τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πως «θα ήταν καλό όλες οι αριστερές κινήσεις να ενωθούν στη χώρα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά των κομμάτων.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Βαγγέλης Βενιζέλος περιέγραψε το στίγμα των ευρωεκλογών: «Εάν κάποιοι νομίζουν ότι πηγαίνουμε χαλαρά στις εκλογές είναι γελασμένοι. Η ερμηνεία θα είναι σκληρή. Αρα, δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις εκλογές. Στις εκλογές κρίνεται η στρατηγική πορεία της χώρας. Αν η χώρα θα ολοκληρώσει αυτό που ήδη έχει καταφέρει με τις θυσίες των πολιτών».

Αναφερόμενος στην Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη είπε ότι συγκροτείται χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, με αμοιβαίο και ουσιαστικό σεβασμό. «Χωρίς πόζες, υποκρισίες, χωρίς δήθεν αριστερούς συντηρητισμούς μιας μειξοπάρθενης αντίληψης για την πολιτική των αόριστων λόγων και της ανύπαρκτης πράξης, της ηθικολογικής αυτοπροστασίας που θυμίζει παρεκκλησιαστικές οργανώσεις που φοβούνται τους αμαρτωλούς».

Απάντησε επίσης σε όλους όσοι επιθυμούν τη διάλυση του ΠαΣοΚ, τονίζοντας ότι «είμαι εδώ για να τους εμποδίσω και θα τους εμποδίσω μέχρι τέλους», επαναλαμβάνοντας ότι διαθέτει «ιώβεια υπομονή» και ότι όποιος πιστεύει ότι «θα φερόμουν διαφορετικά ή θα φερθώ διαφορετικά, προφανώς δεν με ξέρει ή έχει ακούσει περιγραφές μου του 2007».

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ανδρέας Λοβέρδος

Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα

«Είμαστε εδώ στο ίδιο μετερίζι χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς προσωπικές επιδιώξεις, χωρίς να θέλουμε να μοιράσουμε τίποτε, παρά μόνο με τη βούλησή μας να μοιραστούμε αγωνίες, δυσκολίες, να σηκώσουμε τα ίδια βάρη», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και επεσήμανε ότι το θέμα της κυβέρνησης για την Ελιά δεν πρέπει να θεωρείται κλειστό. Πρόσθεσε πως «έχει νόημα η ύπαρξη της κυβέρνησης μόνο εάν χρονοδιαγραφούν οι πολιτικές που θα ασκηθούν ώς τον Φεβρουάριο των προεδρικών εκλογών του 2015»

Ηλίας Μόσιαλος

Δυναμική Ελλάδα

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε εμμέσως στο Ποτάμι:«Θα μιλούσα για ποτ πουρί κόμματα. Τα οποία λένε ότι μάς αρέσει και το κράτος και ο φιλελευθερισμός της αγοράς, μάς αρέσουν όλα. Κι εκεί κάπου έρχεται η Σοσιαλδημοκρατία, η οποία αναγνωρίζει την οικονομία της αγοράς, αναγνωρίζει ότι ο πλούτος δεν θα δημιουργηθεί από ένα μεγάλο κράτος, αναγνωρίζει όμως ότι οι ανισότητες που δημιουργεί η αγορά, και οι οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισότητες, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από ένα κράτος που δεν θα δημιουργεί κι αυτό ανισότητες»

Γιάννης Βούλγαρης

Κίνηση των 58

Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία των 58 αποτελεί τη σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και θα είναι παρούσα στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές. «Χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά για την ουσιαστική συνένωση όλου του χώρου της Κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής Αριστεράς, του φιλελεύθερου Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας» είπε και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να βάλουμε τέλος στη φάση του κατακερματισμού μετά τις ευρωεκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα»