Νέο κλίμα εσωστρέφειας πυροδότησε στο ΠαΣοΚ η αποχή του Γιώργου Παπανδρέου από τη συνδιάσκεψη της Ελιάς, γεννώντας συγχρόνως ερωτηματικά για τις επόμενες κινήσεις του.

Δεν ήταν μόνο η άρνηση συμμετοχής του πρώην πρωθυπουργού στις εργασίες της συνδιάσκεψης που βάρυνε το κλίμα αλλά και η ταυτόχρονη αποχή της ομάδας των 11 οι οποίοι έχουν παπανδρεϊκές αναφορές, όπως επίσης του Νίκου Σηφουνάκη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έχουν δημιουργήσει βαριά ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή σύσκεψη που προκάλεσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τους βουλευτές του κόμματος, αρκετοί εξ αυτών ρώτησαν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ τι συνέβη με τον κ. Παπανδρέου.

Με τον τρόπο του ο Βαγγέλης Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι είπε στον πρώην πρωθυπουργό πως εάν με τη στάση του προκαλέσει πολιτική ζημιά στο ΠαΣοΚ, ουσιαστικά θα προκαλέσει πλήγμα στην κυβερνητική συνοχή. «Τού είπα ότι αν δεν αντέξει και δεν επιτύχει αυτή η κυβέρνηση, ο ίδιος θα χάσει και θα απαξιωθεί πολιτικά», είναι μια φράση που αποδίδεται στον κ. Βενιζέλο.

Πάντως χθες έγινε μια προσπάθεια αποκατάστασης των γενικών εντυπώσεων καθώς η Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν είχε προσέλθει την πρώτη ημέρα των εργασιών έκανε την εμφάνισή της στο ΣΕΦ και άκουσε την ομιλία του Μάρτιν Σουλτς. Το πρωί επίσης έδωσε το «παρών» και ο Κώστας Λαλιώτης.

Σε ό,τι αφορά την κ. Γεννηματά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με την απουσία του έδειξε να διαφωνεί με τον τρόπο που συγκροτήθηκε η Ελιά, ενώ ο Νίκος Σηφουνάκης θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι όλη η διαδικασία με την οποία στήθηκε η Ελιά ήταν λάθος. Επίσης έχει πει σε συνομιλητές του ότι αυτή η ιστορία οδηγεί κατευθείαν στην εξαφάνιση του ΠαΣοΚ.

Από τους 11 δεν εμφανίστηκαν στη συνδιάσκεψη, ούτε βεβαίως και στη χθεσινή σύσκεψη, οι κ.κ. Σαχινίδης και Μωραΐτης. Ο πρώτος φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Βενιζέλο και να τού έδωσε κάποιες εξηγήσεις. Πάντως η Κίνηση των 75 υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη έδωσε το «παρών» στη συνδιάσκεψη.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη διερωτώνται βεβαίως εάν ο πρώην πρωθυπουργός προτίθεται να επιμείνει στην τακτική της αποστασιοποίησης απέναντι στην ηγεσία. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν θα προβεί σε άλλες κινήσεις πριν από τις ευρωεκλογές. Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι δεν θα πυροδοτηθεί νέα ένταση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και πιστεύουν πως στην περίπτωση που «δεν συμβεί κάποιο ατύχημα ώς τις ευρωεκλογές» η Ελιά θα πάει καλά.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Γιάννης Ράπτης

Νέοι Μεταρρυθμιστές

«Η πρόσκληση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς πρέπει να μείνει ανοιχτή. Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να αποτελέσουν το τέλος τής όποιας προσπάθειάς της αλλά την αρχή. Η Ελιά θα πρέπει με όραμα, τόλμη και αυτοπεποίθηση να καταθέσει το δικό της εθνικό σχέδιο για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση»

Γιάννης Τούντας

Πολιτεία 2012

«Για τον συντονισμό των διαδικασιών ανασυγκρότησης θα πρέπει μετά τη συνδιάσκεψη να συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνεργαζόμενων δυνάμεων, που θα λειτουργεί παράλληλα από την Επιτροπή του εκλογικού αγώνα και μετά τις ευρωεκλογές να επιδιωχθεί συνάντηση και με τη ΔΗΜΑΡ»

Νίκος Διακουλάκης

Πρωτοβουλία Β

«Κάποιοι λείπουν σήμερα. Δεν είναι εδώ η ΔΗΜΑΡ. Δεν ήρθε στο ραντεβού. Και αυτό μας θλίβει, και ιδιαίτερα όσους από εμάς έχουμε ιστορικούς δεσμούς με την ανανεωτική Αριστερά της ευθύνης, των διαρθρωτικών αλλαγών, του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό»