Τη μοριοδότηση των εθελοντών πυροσβεστών που έχουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια εθελοντικής προσφοράς στους διαγωνισμούς για πρόσληψη στην Πυροσβεστική προβλέπει ο νέος νόμος για την αναδιάρθρωση των σωμάτων ασφαλείας, μαζί με μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση, την αξιοποίηση και την ενθάρρυνση των εθελοντών στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.

Ειδικότερα:

– Δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος.

– Οι εθελοντικές οργανώσεις και τα μέλη τους πιστοποιούνται από την Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπου εκπαιδεύονται.

Παράλληλα, ικανοποιούνται χρόνια αιτήματα των εθελοντών:

– Οι εργοδότες των εθελοντών υποχρεούνται να χορηγούν άδεια απουσίας σε περίπτωση που αποδεδειγμένα καλούνται για συνδρομή.

– Ο χρόνος εθελοντικής απασχόλησης λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία.

– Οι εθελοντές πυροσβέστες με τουλάχιστον τετραετή ευδόκιμη υπηρεσία μοριοδοτούνται κατά τους διαγωνισμούς για πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα.

– Ρυθμίζεται το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης και της αστικής ευθύνης των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Ο νέος νόμος, όμως, προβλέπει αλλαγές προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της εκπαίδευσης του προσωπικού. Ειδικότερα, οι Ακαδημίες Αστυνομίας και Πυροσβεστικής:

– Μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ

– Αναβαθμίζεται το επίπεδο των σπουδών τους με υψηλού επιπέδου διδακτικό προσωπικό

– Λειτουργούν κατά τα πρότυπα των ΑΕΙ

– Συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού και με ερευνητικά κέντρα, για την κατάρτιση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και σεμιναρίων

– Εκπονούν μελέτες, εκπαιδεύουν και πιστοποιούν στελέχη και συμμετέχουν σε προγράμματα

– Η νέα Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας πιστοποιεί τους εθελοντές και εκπαιδεύει και επιμορφώνει δημοσίους υπαλλήλους αλλά και αιρετούς σε θέματα πολιτικής προστασίας