Ηταν το πτηνό-σύμβολο του Δία, έμβλημα των Ρωμαίων και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο αετός έχει ξεχωριστή θέση στη μυθολογία και την ιστορία πολλών λαών. Τον 20ό αιώνα το επιβλητικό πτηνό βρήκε θέση και στον κόσμο των σπορ, καθώς είναι ταυτισμένο με μεγάλους αθλητικούς συλλόγους.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ επέλεξαν ως έμβλημά τους τη βυζαντινή εκδοχή του δικέφαλου αετού, ενώ οι ποντιακοί αθλητικοί σύλλογοι προτίμησαν τον μονοκέφαλο αετό.

Μάλιστα, οι παράγοντες της Ενωσης σκέπτονται σοβαρά να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μπενφίκα, αναζητώντας έναν αετό που θα πετάει πάνω από το υπό σχεδιασμό νέο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας!

Στην παρούσα φάση η διοίκηση της ΠΑΕ άρχισε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Η Νέα Φιλαδέλφεια περιμένει πάλι τον αετό της» είναι το σύνθημα του προγράμματος συνεργασίας και στόχος είναι η προστασία και η παρακολούθηση των αετών στην Ελλάδα. Αρχικά το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε δύο απειλούμενα είδη, τον χρυσαετό και τον σπιζαετό. Θα υλοποιηθεί στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο.

Σε ανάλογες δράσεις πρωταγωνιστεί και η Μπενφίκα, που έχει τον δικό της αετό. Το ζωντανό σύμβολο του συλλόγου της Λισαβόνας έκανε την πρώτη πτήση του πάνω από το Ντα Λουζ στις 25 Οκτωβρίου 2003, γοητεύοντας τους μεγάλους και ιδιαιτέρως τους νεαρούς φιλάθλους. «Οι πτήσεις του αποτελούν αιτία για να προσέρχονται έγκαιρα οι φίλαθλοι στο στάδιο προκειμένου να απολαύσουν το θέαμα πριν από τη σέντρα» είπαν στα «ΝΕΑ» μέλη της αποστολής της Μπενφίκα που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ.

Η Βιτόρια, όπως ονομάστηκε, είναι αετός με λευκό κεφάλι που συναντάται κοντά σε θάλασσα, ποτάμια και λίμνες της Βόρειας Αμερικής.

Εχει άνοιγμα φτερών 2 μ. , ζυγίζει 5 κιλά και μπορεί να φτάσει σε ηλικία 50 ετών. Ζει εντός του σταδίου Ντα Λουζ, κάνει εκπαιδευτικές πτήσεις καθημερινά υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού και τρέφεται με ψάρια και κρέας. Η Βιτόρια απογειώνεται από το πιο ψηλό σημείο των εξεδρών του Ντα Λουζ πριν από τη σέντρα και προσγειώνεται στο κέντρο του γηπέδου.

«Οι αποφάσεις εν πτήσει είναι δικές της. Δεν ελέγχουμε εμείς την πτήση, απλώς την προετοιμάζουμε. Είναι δικό της θέμα τι θα κάνει» είπε ο εκπαιδευτής αρπακτικών, Ανδρέ Ροδρίγκεζ. «Η εκπαίδευσή της δεν περιορίζεται εντός του Ντα Λουζ. Την πηγαίνουμε στην μπουτίκ του συλλόγου, όπου οι φίλαθλοι φωτογραφίζονται μαζί της. Είναι σημαντικό να εξοικειώνεται με την ανθρώπινη παρουσία» πρόσθεσε ο κ. Ροδρίγκεζ. Συνήθως η Βιτόρια απογειώνεται από το δικό του χέρι, προστατευμένο με ειδικό γάντι.

Ο κτηνίατρος Ενρίκ Σίμας εξήγησε τον τρόπο σκέψης της: «Πρόκειται για πολύ «οπτικό» ζώο. Ολες οι αναφορές του συσχετίζονται με τα οπτικά ερεθίσματά του. Βάσει επιστημονικών μελετών ο εγκέφαλός του καταγράφει 125 εικόνες ανά δευτερόλεπτο» εξήγησε ο κτηνίατρος. Είναι συνηθισμένη στις εικόνες των αγώνων του πρωταθλήματος. Για το τελετουργικό των ευρωπαϊκών αγώνων, όμως, απαιτείται επιπλέον εκπαίδευση με υλικό (διαφημιστικές πινακίδες, μπάνερ κ.λπ.) που στέλνει έγκαιρα η ΟΥΕΦΑ.

Στα ευρωπαϊκά ματς ο αετός της Μπενφίκα ενθουσιάζει και τους φιλοξενούμενους οπαδούς, όπως οι εκδρομείς της Λίβερπουλ στη Λισαβόνα για το ματς με την Μπενφίκα το 2006, τον οποίο χειροκρότησαν.

«Μπορεί να κάνει τρεις, τέσσερις ακόμη και πέντε κύκλους πάνω από το στάδιο. Πρώτα ελέγχει –γιατί τα πουλιά αισθάνονται ασφαλή στον αέρα –μέχρις ότου επιβεβαιώσει ότι θα είναι ασφαλής στο σημείο της προσγείωσης. Θα προσγειωθεί μόνο αν είναι ήρεμη και αισθάνεται ασφάλεια. Ολες οι σκέψεις γίνονται πολύ γρήγορα στο μυαλό του αετού» πρόσθεσε ο κ. Σίμας.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι το ημιτελές έμβλημα του συλλόγου στο κέντρο του γηπέδου. Η Βιτόρια προσγειώνεται σε έμβλημα δίχως αετό και η προσγείωσή της το ολοκληρώνει!

Αμέσως τσιμπάει το μεζεδάκι που την περιμένει. Ο εκπαιδευτής της προσφέρει πεντανόστιμο σολομό.

Η Βιτόρια τρώει μία φορά την ημέρα και το ωράριο του γεύματος προσαρμόζεται ανάλογα με την ώρα έναρξης των αγώνων.

ΟΙ ΛΑΤΣΙΑΛΙ. Αετό ως έμβλημα έχει και η Λάτσιο. Ο πρόεδρος των Μπιανκοσελέστι της Ρώμης Κλάουντιο Λοτίτο αντέγραψε την πρωτοβουλία της Μπενφίκα προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους οπαδούς.

Ολυμπία βαπτίστηκε ο αετός της Λάτσιο. Το όνομα επέλεξαν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας οι οπαδοί του συλλόγου που έχει τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, ως ένδειξη τιμής στη χώρα όπου αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο αετός της Λάτσιο πέταξε πρώτη φορά πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 πριν από τη σέντρα του αγώνα με τη Μίλαν.

Η φωλιά του είναι στο αθλητικό κέντρο της ομάδας στο Φορνέλο και η παρουσία της στα ματς της Λάτσιο προσείλκυσε πάρα πολλούς νεαρούς.

Η Ολυμπία δεν πετάει στο Ολίμπικο πριν από τα ματς με τη Ρόμα. Κρίθηκε ότι ίσως διατάρασσε την ισορροπία της η φασαρία που επικρατεί στα ντέρμπι της Ρώμης, ενώ ουδείς μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι οπαδοί των Τζιαλορόσι δεν θα επιχειρούσαν να τη βλάψουν.

Πάντως, στον ιστορικό τελικό της 26ης Μαΐου 2013 με θριαμβεύτρια τη Λάτσιο απέναντι στη Ρόμα η Ολυμπία συμμετείχε με παίκτες, προπονητές και οπαδούς στους πανηγυρισμούς, ενώ στο ντέρμπι της 7ης Νοεμβρίου 2010 περιορίστηκε σε βόλτα πάνω στο χέρι του εκπαιδευτή της κάτω από το βόρειο πέταλο των σκληροπυρηνικών Λατσιάλι.