Εφτασε η ώρα των υποψηφιοτήτων για την Ελιά, καθώς σε μία εβδομάδα και μετά τη Συνδιάσκεψη της παράταξης αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές.

Οι εταίροι της Ελιάς θα πρέπει να προτείνουν 42 υποψηφίους που θεωρητικά θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και το προφίλ ενός νεανικού, μοντέρνου, φρέσκου, αλλά και σοβαρού ψηφοδελτίου. Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Από τη μία οι 58 που δεν είχαν φθαρμένα πρόσωπα αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο –εκτός εάν κάποιος το κάνει με δική του πρωτοβουλία –και από την άλλη το ΠαΣοΚ, που είναι και ο μεγαλύτερος εταίρος στο εγχείρημα της Ελιάς, εμφανίζει δυστοκία στην ανεύρεση στελεχών να διεκδικήσουν έδρα στην Ευρωβουλή.

Οι μόνες υποψηφιότητες που έχουν εκδηλωθεί είναι της Συλβάνας Ράπτη, του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Νίκου Μπίστη που προέρχεται από τους 58. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ώς τώρα δεν έχει προσεγγίσει στελέχη για να τους ζητήσει να ενισχύσουν με την παρουσία τους το ευρωψηφοδέλτιο, κάτι τέτοιο όμως αναμένεται να γίνει μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη όπου αύριο στο Συνέδριο του ΕΣΚ θα ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν σχεδόν επιβεβλημένη την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά για να τραβήξει το ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο η ίδια δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και εμφανίζεται αμφίθυμη. Στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι στο πρόσωπό της συγκεντρώνονται πολλά από τα κριτήρια που τίθενται. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει συζήτηση μεταξύ του κ. Βενιζέλου και της κ. Γεννηματά, κάτι που δεν είναι άσχετο με τις κομματικές ισορροπίες.

Από την άλλη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που είχε εκδηλώσει επιθυμία να κατέβει και είχε και την αποδοχή των 58, φαίνεται πως κάνει πίσω. Κι αυτό διότι θεωρεί ότι στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλες οι επιμέρους τάσεις στο ΠαΣοΚ, δηλαδή και οι παπανδρεϊκοί και οι 75 και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης διευκρίνισε προ ημερών ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ απροθυμία διαπιστώνεται και στο εσωτερικό της Κ.Ο. Ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει η Αντζελα Γκερέκου, όμως δεν θα πάρει κάποια απόφαση εάν δεν διασαφηνιστεί τι θα κάνει τελικώς το ΠαΣοΚ με το θέμα του κωλύματος ενός βουλευτή να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Από τους παπανδρεϊκούς επίσης δεν καταγράφεται μεγάλη προσφορά. Ο Γιώργος Πεταλωτής της ομάδας των 11 αμφιταλαντεύεται. Ο Παύλος Γερουλάνος επίσης τις τελευταίες ημέρες έχει πει στους συνομιλητές του ότι δεν ενδιαφέρεται να κατέβει. Σε ό,τι αφορά την κίνηση των 75, κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος ο Μιχάλης Καρχιμάκης, εκείνος όμως τηρεί στάση αναμονής. Από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ ενδεχομένως να είναι υποψήφιες οι Αφροδίτη Αλ Σάλεχ και Βασιλική Σουλαδάκη. Παράγοντες του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να περιλαμβάνει ανθρώπους από την περιφέρεια, την κοινωνία των πολιτών και εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και πρώην βουλευτές που έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες, όπως επίσης και νυν ευρωβουλευτές.

Οι ΕΤΑΙΡΟΙ. Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα έως τώρα έχουν εκδηλωθεί τέσσερα στελέχη, τα οποία θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα. Οι Ευθύμης Καρδαράς (30 ετών), Δημήτρης Καρέλας (44 ετών), Νίκος Τσολακίδης (33 ετών) και Απόστολος Ψωμάς (30 ετών). Τα κριτήρια σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι η ηλικία, η καταγραφή μιας δημόσιας διαδρομής και η περιφερειακότητα.

Υποψηφίους θα υποδείξει και η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου, όπως επίσης οι πολιτικές κινήσεις που στηρίζουν την Ελιά (Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστικές, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012). Στη Δυναμική Ελλάδα θα γίνουν εσωτερικές διαδικασίες την ερχόμενη εβδομάδα.