Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο εξακολουθεί να εμφανίζεται διχασμένο τόσο στα θέματα της οικονομικής πολιτικής όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ –με κορυφαία στελέχη του αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος να λένε διαφορετικά πράγματα σε δημόσιες εμφανίσεις τους –θολώνει το μήνυμα της Κουμουνδούρου και προκαλεί ανάσχεση στη δυναμική του, όπως παραδέχονται μέλη της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας του κόμματος.

Ετσι, ενώ στις αρχές του χρόνου υπήρχε η εντύπωση στην Κουμουνδούρου ότι οι επερχόμενες εκλογές θα δώσουν ξεκάθαρα το στίγμα της επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ προς την ανάληψη της εξουσίας και θα κλονίσουν την κυβέρνηση, σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική. Οπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της ηγετικής ομάδας του κόμματος, «κανονικά θα έπρεπε να ήμασταν όπως ήταν το ΠαΣοΚ το ’81. Τότε που όλοι έλεγαν «πάμε με το ΠαΣοΚ που έρχεται». Ομως δεν είμαστε εκεί».

Στην αρχή ήταν σε όλους ξεκάθαρο πως «η μάχη της ανατροπής» θα δοθεί στις ευρωεκλογές. Στη συνέχεια όμως η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να ανεβάσει στο ίδιο επίπεδο και τις περιφερειακές, που έτσι κι αλλιώς έχουν και πολιτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, κάποιοι στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν «σίγουρη» τη νίκη σε τέσσερις περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Αττική, ενώ πολλοί θεωρούσαν εφικτό να πετύχουν νίκη σε επτά.

Με το σκεπτικό αυτό, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η μάχη για τις περιφερειακές εκλογές αναβαθμίστηκε σε «μάχη ύψιστης πολιτικής σύγκρουσης που έχει τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος». Προβεβλημένοι –όπως η Ρένα Δούρου –και λιγότερο προβεβλημένοι –όπως η Δέσποινα Χαραλαμπίδου –βουλευτές μπήκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για τις περιφέρειες.

Η πρώτη ψυχρολουσία με την επιλογή του Θόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία και η δεύτερη –μεγαλύτερη σε ένταση –με την επιλογή του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο ανέκοψαν το κύμα ευφορίας της Κουμουνδούρου.

Το σήμα της υποχώρησης από το πεδίο των περιφερειακών εκλογών έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με μια διατύπωση στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Οπως είπε, κυρίως από τις ευρωεκλογές θα δοθεί το μήνυμα της ανατροπής. Η δήλωση ενόχλησε κορυφαία στελέχη από την πλευρά της πλειοψηφίας –Π. Σκουρλέτης, Ανδρ. Καρίτζης -, τα οποία δήλωσαν ευθέως πως για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σημασία «και οι τρεις κάλπες» και η μάχη θα έχει την ίδια ένταση είτε πρόκειται για τον δήμαρχο είτε τον περιφερειάρχη είτε τον ευρωβουλευτή.

Το φαινόμενο της διγλωσσίας και των διαφορετικών προσεγγίσεων συνεχίζεται και στα οικονομικά. Η τοποθέτηση των κ.κ. Τσίπρα και Δραγασάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ αλλά αν προκληθεί θα κάνει στάση πληρωμών στους δανειστές, εξελήφθη ως απόφαση για συγκρουσιακή τακτική.

Οι δηλώσεις του μετριοπαθούς Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος υπολόγισε το απεχθές χρέος σε μόλις 5% και παραδέχθηκε πως η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους, με τα φυσικά πρόσωπα να συμβάλλουν λιγότερο στην προσπάθεια από τις επιχειρήσεις, πήγαν το εκκρεμές του ΣΥΡΙΖΑ στην άλλη πλευρά, δίνοντας την εντύπωση της συναινετικής πολιτικής.

Η διχογνωμία στην οικονομία συνεχίστηκε και επί του Μνημονίου. Ο μεν πρόεδρος του κόμματος δήλωσε σαφέστατα πως θα υπάρξει και τρίτο Μνημόνιο, ενώ ο κ. Σταθάκης υπογράμμιζε πως δεν βλέπει τρίτο Μνημόνιο, αλλά άλλους τρόπους χρηματοδότησης του δημοσιονομικού κενού.