«Κλαδεμένη» – έστω και ελαφρά – οδηγείται η Ελιά προς τη Συνδιάσκεψή της, καθώς η πρωτοβουλία των 58 που είχε απευθύνει το κάλεσμα για την ενότητα της Κεντροαριστεράς αποφάσισε να στηρίξει μεν πολιτικά αλλά όχι οργανωτικά το εγχείρημα. Πρακτικά οι 58 – ως σχήμα – δεν θα συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο ούτε στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει κάποια στελέχη που μετείχαν στους 58 να μετέχουν τελικά στην ευρωλίστα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελιά θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την Κεντροαριστερά και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και μάλιστα κατά τη χθεσινή συνάντηση των κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων της αποφάσισε να πραγματοποιήσει κανονικά τη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Παράταξης στις 8 και 9 Μαρτίου ενώ υπήρξε συμφωνία και για το όνομα: Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη ή εναλλακτικά το Προοδευτική Παράταξη. Κάτω από την ονομασία θα βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο διακριτοί οι τίτλοι των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν όπως επίσης και τα σύμβολά τους.

Αλλά και οι 58 με ανακοίνωσή τους, στην οποία ουσιαστικά επιδιώκουν να προστατεύσουν την Ελιά, επισημαίνουν ότι «συνεχίζουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και στηρίζουμε ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια διατηρώντας τον χαρακτήρα μας ως ρεύμα γνώμης και χωρίς να μετατραπούμε ή να καταχωριστούμε σαν ένας ακόμα πολιτικός οργανισμός ή κίνηση».

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι «δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο» και τονίζουν ότι η κοινή γνώμη ζητεί την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠαΣοΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα. Οι 58 διευκρινίζουν ότι η πρωτοβουλία τους «θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές».

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Γιάννης Βούλγαρης από τους 58 επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και τον ενημέρωσε πως η πρωτοβουλία δεν θα εκπροσωπηθεί στο ψηφοδέλτιο ούτε θα συμμετέχει οργανωτικά στη Συνδιάσκεψη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ένα βήμα προς τα πίσω», εξηγούσε αργότερα στέλεχος των 58, τονίζοντας ωστόσο ότι η πολιτική συμμετοχή θα εξακολουθήσει να υπάρχει προκειμένου να μη μετακινηθεί κάποιο κομμάτι προς την κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ.

Στους κόλπους των 58 υπήρξαν διαφορετικές αντιδράσεις μεταξύ των μελών της πρωτοβουλίας. Ενα κομμάτι έλεγε ότι ο Γιάννης Βούλγαρης δεν είχε εξουσιοδοτηθεί από την ολομέλεια των 58 να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, ούτε καν υπήρξε ενημέρωση για την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα. Πολλοί εκτιμούν μάλιστα ότι μέχρι τις ευρωεκλογές θα υπάρξουν κάποιες αποχωρήσεις ή διαφορετικές επιλογές μεταξύ των μελών της πρωτοβουλίας.

Ενδεικτική των διαφορετικών απόψεων ήταν η δήλωση του Νίκου Μπίστη ότι «η εκλογική μάχη απαιτεί ολόπλευρη συμμετοχή των δυνάμεών μας. Ολίγον μάχη δεν υπάρχει. Ούτε εκλογές γίνονται χωρίς υποψηφίους. Ελπίζω κάποιοι μέχρι τη Συνδιάσκεψη να το ξανασκεφτούν».

Μήνυμα αισιοδοξίας από Βενιζέλο

Τη βεβαιότητά του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να παίξει η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη έναν καταλυτικό ρόλο εξέφρασε με χθεσινή του δήλωση ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ευχαρίστησε θερμά τους 58 ως ένα κίνημα και ρεύμα γνώμης «γιατί λειτούργησαν καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν τη συσπείρωση όλου αυτού του χώρου». Διευκρίνισε ότι ο ρόλος των 58 δεν είναι οργανωτικός «αλλά είναι κοντά μας πολιτικά, προγραμματικά, στη Συνδιάσκεψη στις 8 και 9 Μαρτίου».

Με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει: «Μετά από κόπους πολλών μηνών σε πολύ δύσκολο για την Κεντροαριστερά αλλά και για τη χώρα πολιτικό περιβάλλον η Ελιά σε λίγες ημέρες θα είναι μία πραγματικότητα. Το κοινό κάλεσμα όλων για τη Συνδιάσκεψη είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα. Ξέρουμε καλά τις δυσκολίες, ζυμωθήκαμε μέσα σ’ αυτές αλλά οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές θα είναι ο πρώτος σταθμός για τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Από τη Δημοκρατική Αριστερά απέφυγαν να σχολιάσουν τις χθεσινές εξελίξεις στον χώρο της Ελιάς. Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου τόνιζαν πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις κι επιμένουμε ότι ο κεντροαριστερός πόλος πρέπει να συγκροτηθεί με σαφές μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μιας Κεντροαριστεράς με κεντροδεξιά υλικά»