Η ουσία παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη, που περιέχεται σε διαδεδομένα παυσίπονα και αντιπυρετικά και η οποία έως τώρα θεωρείται ασφαλής για τις εγκύους, για πρώτη φορά συσχετίστηκε - από μια νέα επιστημονική έρευνα αμερικανών και δανών επιστημόνων - με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Οι ερευνητές ανέφεραν πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα αρχικά ευρήματά τους, αν και δεν απέκλεισαν ότι η έρευνα πιθανώς αναδεικνύει μια νέα αιτία για την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ΔΕΠΥ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζεγιάν Λιού του Τμήματος Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Αντζελες (UCLA), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση παιδιατρικής JAMA Pediatrics, του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερες από 64.000 γυναίκες, από τις οποίες πάνω από τις μισές ανέφεραν ότι πήραν παρακεταμόλη τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι γυναίκες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί, στο οποίο κάποια στιγμή αργότερα θα διαγιγνωσκόταν ΔΕΠΥ.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι μια νευρο-συμπεριφορική διαταραχή άγνωστης αιτιολογίας, από την οποία πάσχει έως το 5% των παιδιών, με συμπτώματα από πιο απλά έως πιο σοβαρά.

Σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν πάρει παρακεταμόλη κατά την εγκυμοσύνη τους, όσες είχαν πάρει, είχαν 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί που αργότερα θα έκανε φαρμακευτική αγωγή για ΔΕΠΥ και 13% μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί τους έως την ηλικία των επτά ετών να είχε εμφανίσει συμπεριφορές τύπου ΔΕΠΥ.

Προηγούμενη έρευνα παρείχε ενδείξεις ότι η εν λόγω φαρμακευτική ουσία μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική ορμονική λειτουργία και να επιδράσει αρνητικά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου.

Αλλοι επιστήμονες, που δεν συμμετείχαν στη νέα μελέτη, επεσήμαναν πως αυτά τα παρατηρησιακά ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η λήψη παρακεταμόλης όντως προκαλεί ΔΕΠΥ, απλώς αναδεικνύουν μια προκαταρκτική συσχέτιση, η οποία όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες.

«Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη πρέπει να ερμηνευθούν με επιφυλακτικότητα και δεν πρέπει να επιφέρουν αλλαγές στην καθιερωμένη πρακτική», δήλωσαν σε σχόλιο τους, στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, με επικεφαλής την Μίριαμ Κούπερ.

«Oμως δείχνουν την σημασία που έχει να μην θεωρούμε δεδομένη την ασφάλεια ενός φαρμάκου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης», τόνισαν.

Πρόσθεσαν ωστόσο ότι οι λόγοι για τους οποίους οι έγκυες γυναίκες έπαιρναν τα παυσίπονα (και όχι αυτά τα ίδια), μπορεί να έπαιξαν ρόλο για την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από