Ανεβαίνει ο πήχης των ποινών για υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, δικαστές και δημοσίους υπαλλήλους με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
«Καμία ανοχή στη διαφθορά» είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου καθώς στο προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπονται βαριές καμπάνες για τους δράστες εγκλημάτων διαφθοράς όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην πολιτική ή πολιτειακή πυραμίδα.
Για πρώτη φορά μπαίνει στο ταμπλό του Ποινικού Κώδικα διάταξη που τιμωρεί ρητά τη δωροληψία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων. Ετσι, πρόσωπα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή εκείνος που ασκεί προεδρική εξουσία, ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάνει μέχρι και 150.000 ευρώ. Το σημαντικό είναι ότι η δωροδοκία που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων πολιτικών, δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων τιμωρείται από το πρώτο ευρώ.   

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση, εισάγεται ένας άγνωστος μέχρι σήμερα στη χώρα μας θεσμός, η «προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» και αφορά πρόσωπα  που παρέχουν στις Αρχές χρήσιμες πληροφορίες για την εξιχνίαση εγκλημάτων διαφθοράς.  Ωστόσο, ο νομοθέτης θέτει δύο αυστηρές προϋποθέσεις για να μπορέσει κάποιος πολίτης να ενταχθεί σε αυτό τον θεσμό: Η πρώτη βασική αρχή είναι να μην είναι ο ίδιος εμπλεκόμενος και να μην έχει καμία σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση και η δεύτερη να μην αποβλέπει σε οποιαδήποτε προσωπικό  όφελος. Οι κόκκινες γραμμές μπαίνουν προκειμένου αυτές οι διατάξεις να μην αποτελέσουν  στέγαστρο για πρόσωπα που έχουν βάλει το χέρι τους στο βάζο με το μέλι και επιχειρούν δι' αυτής της οδού να επιτύχουν την αμνήστευσή τους.

 Αυστηρότερη ποινική μεταχείριση εισάγεται με το νομοσχέδιο και για τη δωροληψία δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους η προβλεπόμενη τιμωρία, ανεξάρτητα από την αξία του δώρου, φτάνει τα 10 χρόνια κάθειρξη ενώ η επαπειλούμενη χρηματική ποινή ξεκινάει από 15.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι 150.000.
Διαφορετική ποινική μεταχείριση επιφυλάσσεται στους υπαλλήλους εκείνους οι οποίοι διεκδικούν και  παίρνουν κάποιο δώρο που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις  εντάσσεται το γνωστό γρηγορόσημο που πληρώνουν οι πολίτες σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, το οποίο σε περίπτωση καταγγελίας είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 - 50.000 ευρώ.
Τέλος, βαρύς είναι ο πέλεκυς και για επίορκους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι σε περίπτωση δωροδοκίας αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης και χρηματικές ποινές, με ταβάνι τα 150.000 ευρώ.

Το μήνυμα
«Καμία ανοχή στη διαφθορά» είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από