Με τις συνήθεις αιχμές ότι το ζήτημα της ονομασίας παραμένει σε εκκρεμότητα με υπαιτιότητα της Ελλάδας, καθώς και με την έκφραση «δυσφορίας» για το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έκανε επίσημες δηλώσεις με κανέναν από τους σκοπιανούς αξιωματούχους, υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στη χθεσινή του επίσκεψη στα Σκόπια με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι πέρα από το ζήτημα της ονομασίας η γειτονική χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας αν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ευνοεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης» έσπευσε να δηλώσει μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2011 και να επιτρέψει την ένταξη της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορούμε να αγνοούμε τις νομικές πτυχές». Εσχάτως η σκληρή γραμμή στα Σκόπια είναι ότι αν η Ελλάδα επιμένει να μην εφαρμόζει την απόφαση της Χάγης ίσως θα πρέπει να εξεταστεί και η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε η Αθήνα να υποχρεωθεί να την εφαρμόσει.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι η γειτονική χώρα οφείλει να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας αν θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. «Οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν συνδέονται μόνο με το ζήτημα του ονόματος, συνδέονται επίσης με τις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων με άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία», είπε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στις διεθνοτικές σχέσεις της ΠΓΔΜ, στο κράτος δικαίου και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επισημάνσεις αυτές, έλεγαν διπλωματικές πηγές, δεν είναι ανεξάρτητες από το γεγονός ότι η Αθήνα επιχειρεί να απεμπλέξει τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς από τη στενή εστίαση στο ζήτημα της ονομασίας και να θέσει την ένταξη της γειτονικής χώρας στη συνολική της διάσταση: αυτήν δηλαδή της συμμόρφωσης της ΠΓΔΜ με τα κριτήρια που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι την επιχειρηματολογία αυτή είχε αναπτύξει ο κ. Βενιζέλος και ενώπιον του Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο κ. Γκρούεφσκι έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας.

Ειρωνικές δηλώσεις

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι σχολίασε ειρωνικά το γεγονός ότι σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στις προηγούμενες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επισκέφθηκε, απέφυγε να κάνει επίσημες δηλώσεις από κοινού με τους σκοπιανούς αξιωματούχους. «Ισως δεν του άρεσε το φόντο» σχολίασε, παραπέμποντας στην αναγραφή «υπουργείο Εξωτερικών Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό παρότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά είχε ενημερώσει ότι δεν θα γίνονταν δηλώσεις, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραχώρησε μακρά συνέντευξη Τύπου στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.