Μηχανή απάτης εις βάρος δήμων αλλά και ιδιωτών που έσπευδαν να κάνουν δωρεές και χορηγίες ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Σώμα Εθελοντών Πυροσβεστών Αναδασωτών στη Θεσσαλονίκη. Τρία μέλη της διοίκησής της κατηγορούνται για απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, σε βαθμό κακουργήματος και φέρεται να έχουν βάλει παράνομα στις τσέπες τους περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως ανακοίνωσαν χθες ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής και ο επικεφαλής της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Νίκος Δημητριάδης, η εθελοντική οργάνωση από το 2000 μέχρι και σήμερα λειτουργούσε χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, στήνοντας πυροσβεστικούς σταθμούς και εισπράττοντας ετήσιες συνδρομές από δήμους της χώρας, έχοντας καταφέρει να εξασφαλίσει από δωρεές πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο τέσσερα πυροσβεστικά είχε δωρίσει εκ μέρους των γερμανών πυροσβεστών στη ΜΚΟ ο επιτετραμμένος της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα Γιόαχιμ Φούχτελ και η παράδοση είχε γίνει σε τελετή μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Η οργάνωση όμως δεν φρόντιζε ούτε καν για την ταξινόμηση των οχημάτων –δεν είχαν πινακίδες, δεν είχαν ασφαλιστήρια και δεν είχαν πιστοποιηθεί για την καταλληλότητά τους από την Πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ (τα ασθενοφόρα). Χωρίς καμία πιστοποίηση, σύμφωνα με την Αστυνομία, λειτουργούσε και το κέντρο εκπαίδευσης των εθελοντών πυροσβεστών.

Η υπόθεση ερευνήθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ύστερα από σχετική καταγγελία και σύμφωνα με τα ευρήματα των διωκτικών Αρχών, όπως ανακοινώθηκε χθες, από το 2000 έλαβε παράνομα συνδρομές και δωρεές από δήμους και ιδιώτες που υπερβαίνουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. «Παρουσίαζαν ψευδή εικόνα για να ιδρύουν πυροσβεστικούς σταθμούς και να επιχειρούν σε πυρκαγιές, όπως και να κάνουν διακομιδές ασθενών» παρατήρησε ο κ. Παζαρλής. Και πρόσθεσε ότι «σκοπός τους ήταν να αποσπούν χρηματικά ποσά από δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Η δικογραφία που έχει υποβληθεί ήδη στην Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της οργάνωσης. Οπως διαπιστώθηκε ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ διακινήθηκαν εξωτραπεζικά.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Κλειδί για την έρευνα κατά την οποία εξετάστηκαν εκπρόσωποι 51 δήμων με τους οποίους η συγκεκριμένη οργάνωση είχε συνάψει συμβάσεις όλα αυτά τα χρόνια, εισπράττοντας ετήσιες συνδρομές από 2.000 έως 12.000 ευρώ, ήταν η αποκάλυψη ενός δημάρχου και δύο δημοτικών συμβούλων ότι ο κατηγορούμενος πρόεδρος αποπειράθηκε να τους δωροδοκήσει για να πιέσουν τα δημοτικά τους συμβούλια προκειμένου να συνάψουν οι δήμοι τους σύμβαση με το Σώμα Εθελοντών. «Δεν το είχαν καταγγείλει νωρίτερα, μας ενημέρωσαν σχετικά κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους στο στάδιο της έρευνας» διευκρίνισε ο κ. Δημητριάδης.

«Είναι πολιτική η δίωξή μας»

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Σώματος Εθελοντών αρνούνται τις κατηγορίες. Αλλωστε, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο κατηγορούμενος πρόεδρος Νίκος Σαχινίδης έπειτα από δημοσιεύματα διαρκούσης της έρευνας αναφέρεται ότι «πρόκειται περί πολιτικών διώξεων εναντίον εμού προσωπικά και όλων των εθελοντών που δεν σκύβουν το κεφάλι, ξεκινώντας από εμάς ως μεγάλη οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας». Ακόμη υποστηρίζει πως έχουν νόμιμες άδειες και δικαιώματα να εισπράττουν βοηθήματα από δήμους αλλά και να ιδρύουν πυροσβεστικούς σταθμούς.