«Ιστορία μου, αμαρτία μου» είναι οι επιχορηγήσεις στις Μ(η) Κ(υβερνητικές) Ο(ργανώσεις), τις οποίες πολλοί ανακάλυψαν μόλις χθες με την υπόθεση της πατέντας ενός πανέξυπνου τύπου να συστήσει ΜΚΟ για την «αποναρκοθέτηση» ναρκοπεδίων στη Βοσνία, στον Λίβανο και στο Ιράκ.
Τα περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν εδώ κι εκεί, συνήθως με διαδικασίες οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από αδιαφανείς έως και προβληματικές στη 12ετία 2000-2011, φυσικά δεν τα πήραν όλα κλέφτες και απατεώνες. Προς Θεού. Υπάρχουν πολλές ΜΚΟ οι οποίες  έχουν να επιδείξουν και έργο και χρηστή διαχείριση. Αλλά ως συνήθως σε αυτή τη χώρα «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»...
Στο πλαίσιο αυτό, επικοινώνησα με πολλούς και διαφόρους που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη 12ετία. Τι προέκυψε από το ρεπορτάζ; Οτι η υπόθεση του τυπάκου με τη ΜΚΟ για την «αποναρκοθέτηση» δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.
Και μπορώ να αναφέρω σήμερα εδώ ότι η Δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα η οποία αφορά τις ΜΚΟ σε βάθος 12ετίας με βάση πόρισμα που συντάχθηκε επί υπουργίας Αβραμόπουλου στο υπουργείο  Εξωτερικών. Το πόρισμα αυτό το οποίο συνέταξε ομάδα ορκωτών λογιστών διαπίστωσε ότι το 2012 υπήρχαν 198 «ανοιχτά, ημιτελή» προγράμματα που είχαν αναλάβει ισάριθμες ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών.
Από αυτά τα 198 «ανοιχτά, ημιτελή» προγράμματα, για τα οποία διατάχθηκε η άμεση διακοπή της χρηματοδότησης, τα 80 (διάβαζε ισάριθμες ΜΚΟ) τέθηκαν από τον τότε υπεύθυνο (έναν μετακλητό υπάλληλο που είχε διορίσει ο Αβραμόπουλος) σε «διαδικασία εκκαθάρισης».
Το συγκεκριμένο πόρισμα παραδόθηκε και στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.
Διαγωνισμός για τον έλεγχο
Για τις υπόλοιπες 118 ΜΚΟ αναμένεται σύντομα να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση της διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάρισής τους σε εταιρεία ορκωτών λογιστών.
Από εκεί και πέρα, για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις το μείζον ζήτημα που αφορά το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι αυτό καθ' εαυτό το θέμα με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, όπου λίγο πολύ θα βρεθεί μια άκρη. Είναι το θέμα με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου, τα οποία πρέπει εξ αρχής να σημειώσω ότι αφορούν τεράστια ποσά - δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια!  
Συνομίλησα με δύο πρώην υπουργούς Εξωτερικών, δύο διαφορετικών κυβερνήσεων, δύο διαφορετικών κομμάτων. Για λόγους ευνόητους, δεν θα τους κατονομάσω - εξάλλου και οι δύο μου έθεσαν ως όρο την ανωνυμία για να μου μιλήσουν. Μου περιέγραψαν και οι δύο τον εντελώς αδιαφανή τρόπο με τον οποίο κατανέμονται αυτά τα χρήματα.
Ο καθένας από την πλευρά του υποστήριξε ότι προκειμένου να απεμπλακεί από κάθε γνώση:
n ο πρώτος (παρ' ότι πρωτοκλασάτο στέλεχος και υπουργός του ΠαΣοΚ) όρισε επιτροπή έγκρισης και χορήγησης των ποσών υπό την ανιψιά πρώην υπουργού Οικονομικών της ΝΔ που υπηρετούσε τότε στο ΥΠΕΞ,
n  ο δεύτερος (υπουργός της ΝΔ) όρισε τριμελή επιτροπή υπό τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.
Με απλή απόφαση του υπουργού
Αλλά και οι δυο μού «κάρφωσαν» πώς δίνονταν τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ:      Με απλή απόφαση του εκάστοτε υπουργού επί τη βάσει των αναγκών και των υποχρεώσεων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής άμυνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: από τη συντήρηση ενός λόμπινγκ σε μια μεγάλη χώρα μέχρι την εξαγορά απόρρητων πληροφοριών και μέχρι την καλλιέργεια θετικού κλίματος για την Ελλάδα σε ΜΜΕ του εξωτερικού.
(Απολύτως ενδεικτικές οι παραπάνω αναφορές. Είμαι σε θέση να γνωρίζω από τις πηγές μου ότι χρηματοδοτήθηκαν και χρηματοδοτούνται ιδιαίτερα «ευαίσθητες» πολιτικά και εθνικά δραστηριότητες εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος, τις οποίες προφανώς δεν πρόκειται ποτέ να καταγράψω - δεν έχω καμιά όρεξη για τραβήγματα με τη Δικαιοσύνη για κατασκοπείες και τέτοια…).
Ρώτησα τι μπορεί να σημαίνει αυτή η «απλή απόφαση». Μου απάντησαν και οι δύο με τα ίδια σχεδόν λόγια (καταπληκτικό!) «ένα απλό χαρτί που μπορεί να γράφει ας πούμε "για την ανάκτηση πληροφοριών από στόχο μας στο εξωτερικό", 2 εκατομμύρια».
Ή «"για τη διατήρηση της κατάστασης ώς έχει στην περιοχή τάδε", ποσό 5 εκατομμυρίων».
Αυτό. Τίποτε άλλο!
- Χωρίς κανένα άλλο παραστατικό, αποδεικτικό, κάτι; ρώτησα και τους δύο.
- Απολύτως κανένα, μου απάντησαν.
Η καταστροφή
των παραστατικών
Η πλάκα είναι ότι στη συνέχεια, και αφού δίνονταν αυτά τα χρήματα «όπου δει», συνερχόταν μια επιτροπή, συνήθως υπό τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, η οποία αποφάσιζε «την καταστροφή των παραστατικών» όπου, όπως προανέφερα, μπορεί να ήταν ακόμη και μια κόλλα χαρτί Α4.
Με τον τρόπο αυτό σβηνόταν κάθε ίχνος για την καταβολή των χρημάτων, τα οποία φυσικά διακινούνταν χέρι με χέρι και ποτέ μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, για να μην καταγράφεται πουθενά η διαδρομή τους.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διετίθεντο με αυτόν ακριβώς τον τρόπο - από το 2001 και εντεύθεν - περίπου 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα γνωρίζω από άλλη έγκυρη πηγή, που επίσης γνωρίζει ως εκ της θέσεώς της άριστα το θέμα, ότι το ποσό έχει περιοριστεί σημαντικά (σε σχέση με το παρελθόν): μόλις 22 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αλλο ένα αποτέλεσμα της κρίσης…
«Δεν μπορεί να βρεθεί άκρη»
Το μέγα ερώτημα που με απασχόλησε και το οποίο συζήτησα με τους δύο πρώην υπουργούς  Εξωτερικών είναι εάν «μπορεί να βρεθεί άκρη με το τι έχει γίνει με τα μυστικά κονδύλια». Η απάντηση και των δύο ήταν κατηγορηματική: «όχι».
Ο ένας, ο προερχόμενος από τη ΝΔ, μου εξήγησε ότι «μόνο εμπειρικά μπορεί να υποθέσει κανείς ότι κάτι συνέβη. Να παρατηρήσει, ας πούμε, από τα οικονομικά στοιχεία πότε, σε ποια περίοδο οι εκροές από τα μυστικά κονδύλια αυξάνονται και να αναζητήσει από τον τότε υπουργό εξηγήσεις γιατί παρατηρείται αυτή η διόγκωση στις παροχές. Επί της ουσίας, όμως, τίποτε. Ολα επαφίενται στον πατριωτισμό του υπουργού και των συνεργατών του».
Τούτων δοθέντων, αισθάνομαι και εγώ, όπως όλοι, κορόιδο, αλλά δεν το κάνω θέμα. Θα αναφέρω απλώς ότι μέχρι τώρα μία φορά άνοιξε θέμα μυστικών κονδυλίων κι έκλεισε όπως όπως, με μηδενικό αποτέλεσμα των ερευνών που διενεργήθηκαν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από