Βήματα συνεννόησης έγιναν χθες στην Κεντροαριστερά αφού μετά την πρωτοβουλία των 58, τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα όρισαν τους εκπροσώπους τους για την επιτροπή που θα οδηγήσει την Ελιά στη Συνδιάσκεψη με πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής την 8η και την 9η Μαρτίου.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέθεσε στους Τάκη Ρήγα, Δημήτρη Καρύδη και Λευτέρη Κατσικαρέλλη τη συμμετοχή στην επιτροπή, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε τα ονόματα των Διονύση Λαμπρίδη, Ευθύμη Καρδαρά και Δημήτρη Καρέλα ως εκείνων των στελεχών που θα λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη φυσιογνωμία της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Από την πλευρά τους, οι 58 όρισαν τους Βασίλη Βαμβακά, Σάκη Κουρουζίδη και Χρήστο Λάζο ως υπευθύνους της Πρωτοβουλίας για τον καθορισμό του πακέτου της συμφωνίας πριν από την πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης, στην οποία ως γνωστόν θα συμμετέχει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς. Τις επόμενες ημέρες εκπροσώπους στην επιτροπή θα ορίσει και η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου. Οι χθεσινές εξελίξεις έδειξαν ότι όλες οι πλευρές είναι πρόθυμες να μπει το νερό στο αυλάκι και απομένει τα μέλη της επιτροπής να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα συγκεράσουν τις προτάσεις τόσο για το όνομα της παράταξης όσο και για το σύμβολο.

Κορυφαίο ζήτημα παραμένει, βεβαίως, αυτό της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο - όπως δείχνουν να συμφωνούν όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν το εγχείρημα - θα πρέπει να έχει στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την ανάδειξη στελεχών από τις νεότερες γενιές για να υπακούει και στο σχετικό αίτημα των πολιτών.

Στο ευρωψηφοδέλτιο αναφέρθηκε χθες ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠαΣοΚ λέγοντας στον 9.84: «Το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να σηματοδοτεί ποιοι είναι, ποιοι μετέχουν στον συνδυασμό και να έχει και πολύ μεγάλο ποσοστό ανανέωσης. Φυσικά θα χρειαστούν κάποιοι άνθρωποι που σηματοδοτούν, αλλά πρέπει να υπάρχει και μια εντυπωσιακή δόση ανανέωσης διότι αυτό είναι που θέλει η ελληνική κοινωνία».

Πάντως, ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση που «δεν είναι καλή, διότι έχει ξεκινήσει ένα εγχείρημα που έχει μια δική του δυναμική και αν αυτή η δυναμική εκφκυλίζεται ή χάνεται δεν ωφελεί κανέναν μας».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Χθες πραγματοποιήθηκε ακόμη μία εκδήλωση της πρωτοβουλίας των 58, αυτή τη φορά στην Πετρούπολη με ομιλητές τους Πασχάλη Αγανίδη (οικονομολόγος), Σταύρο Μπένο (πρόεδρος σωματείου Διάζωμα) και Γιώργο Παγουλάτο (καθηγητής Οικονομικού του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ο κ. Παγουλάτος μίλησε για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα σε μια προοδευτική Ευρώπη και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλιστική και δημοκρατική παράταξη, το ΕΣΚ, είναι ο φορέας που έχει την ωριμότητα και μπορεί να έχει και τη δύναμη να οδηγήσει σε μια Ευρώπη ανάπτυξης, απασχόλησης, αλληλεγγύης και συμμετοχής.
Αναφερόμενος στον χώρο της Κεντροαριστεράς τόνισε ότι θα ήταν μειωτική για τη δημοκρατία μας μια εικόνα χαμηλής εκπροσώπησης ή κατακερματισμού του προοδευτικού πολιτικού χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας, ενώ επιπλέον «θα στερούσε από την Ελλάδα την πολύτιμη δυνατότητα καθοριστικής επιρροής, στη βάση του προγράμματος της σημαντικότατης πολιτικής δύναμης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».
Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές του Μαΐου «κρίσιμη δοκιμασία και προσέθεσε: «Θα κρίνουν εάν οι δυνάμεις, τα κόμματα, οι κινήσεις, οι συλλογικότητες και τα άτομα που ανήκουν στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής Αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού, μπορούν πράγματι να συναντηθούν υπό μία κοινή πολιτική σημαία, της ευρωπαϊκής Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

ΤΑ ΛΑΘΗ. Από την πλευρά του, ο κ. Αγανίδης μίλησε για κάποια λάθη της δημοκρατικής παράταξης. Οπως είπε, «δεν πρέπει να συνεχίσουμε να ετεροπροσδιοριζόμαστε. Δεν ταιριάζει στο πολιτικό, ιστορικό και συμβολικό μέγεθος της δημοκρατικής παράταξης να λέμε ότι προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης δεν υποτάσσεται στη συγκυρία, δεν είναι σχέδιο μίας χρήσης για τις επόμενες ευρωεκλογές και, πολύ περισσότερο, δεν επιδιώκει να γίνει ένα μικρό και απολίτικο σχήμα που θα λειτουργεί ως αμορτισέρ του πολιτικού συστήματος δίνοντας απλά σταθερές κυβερνήσεις και βάζοντας κάποιες κόκκινες γραμμές».

Ο Πασχάλης Αγανίδης μίλησε ακόμη για την ανάγκη να βγουν προς τα έξω οι πολιτικές θέσεις της Ελιάς. Ανέφερε ότι είναι λάθος που «ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε τη δημόσια συζήτηση για την Κεντροαριστερά περισσότερο ιδεοκεντρική και λιγότερο προσωποκεντρική, δεν έχουμε καταφέρει να ξεφύγουμε από μία ατέρμονη συζήτηση για ονόματα, ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις και να προτάξουμε πολιτικές θέσεις».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
«Καταλήγει σε σχήμα ΠαΣοΚ - συνεργαζόμενοι»
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας (φωτογραφία) είπε στον Βήμα FM, αναφερόμενος στους 58, ότι μετά την επιλογή της σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές αυτό που βγαίνει είναι ότι το όλο εγχείρημα «καταλήγει σε ένα σχήμα ΠαΣοΚ - συνεργαζόμενοι».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Να μην κάνουν ψηφοδέλτιο με την πίεση των εκλογών»
Μιλώντας για το ευρωψηφοδέλτιο της κίνησης των 58 (9.84) ο Ανδρέας Παπαδόπουλος (φωτογραφία) είπε: «Εάν δουν οι άνθρωποι (58) ότι δεν βγαίνει, να μην πιεστούν να κάνουν ένα ψηφοδέλτιο με την πίεση μιας εκλογικής αναμέτρησης απλώς και μόνο για να γίνει. Οι ευρωεκλογές είναι μια πρώτη μάχη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από