Μια από τις (πολλές) στενοχώριες που τραβάω είναι όταν τελειώνουν ωραίες φιλίες. Φιλίες σφυρηλατημένες από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, φιλίες που έχουν αντέξει γεγονότα και καταστάσεις, φιλίες που έχουν δοκιμαστεί στο καμίνι του αγώνα κόντρα στις αντιξοότητες και τα εμπόδια (τι λέω πάλι ο άνθρωπος). Και η θλίψη μου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν οι τίτλοι τέλους δεν πέφτουν για κάποιον σπουδαίο λόγο, για μια γυναίκα ας πούμε, αλλά για μια… υποψηφιότητα.

Με πόνο ψυχής, αληθινό πόνο, που σφίγγει την ευαίσθητη καρδιά μου, αναγγέλλω σήμερα το τέλος μιας ωραίας φιλίας: του προέδρου Βαγγέλη με τον Γιάννη Ζαφειρόπουλο. Η φιλία αυτή που σφυρηλατήθηκε στα «πέτρινα χρόνια» του προέδρου Βαγγέλη, τότε δηλαδή που είχε συντριβεί από τον Γιώργο στις εσωκομματικές εκλογές του 2007, και τον έκανε παρέα μόνο η Ελένη Κούρκουλα, ο Διονύσης Παναγιωτάκης και ο Στέλιος ο Αγγελούδης από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος ήταν ο μόνος που κρατούσε στις καφετέριες της οδού Μηλιώνη ψηλά το λάβαρο του «βενιζελισμού».

–Το μέλλον του ΠαΣοΚ ανήκει στον Βενιζέλο, μου είχε πει μια φορά, με αυτή τη φλόγα στα μάτια που φωτίζει κάθε παθιασμένο αγωνιστή για το ίνδαλμά του…

Το βράδυ του Σαββάτου μου τηλεφώνησε για να μου αναγγείλει με φωνή που έπαλλε από συγκίνηση ότι κατεβαίνει υποψήφιος στη Δυτική Ελλάδα, «για να σώσω ό,τι μπορεί να σωθεί από την πατρίδα μου», μου είπε.

Εξ Ηλείας ορμώμενος ο Ζαφειρόπουλος, διατελέσας επί σειράν ετών υφυπουργός στις κυβερνήσεις Σημίτη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το μεγάλο βήμα, παρά τη στήριξη του επίσημου ΠαΣοΚ και του προέδρου Βαγγέλη στον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.

Με ενημέρωσαν ότι ο πρόεδρος Βαγγέλης επιχείρησε να αποτρέψει τον Ζαφειρόπουλο σε μια συνάντηση που είχε ένταση και στη διάρκεια της οποίας ειπώθηκαν βαριές κουβέντες. Το τέλος της συζήτησης σηματοδοτήθηκε από τη δήλωση του Ζαφειρόπουλου, «εγώ θα κατέβω»…

Ο πρόεδρος Βαγγέλης κατόπιν αυτού τηλεφώνησε στον Απόστολο Κατσιφάρα για να του τονώσει το ηθικό και να επαναβεβαιώσει τη στήριξη στο πρόσωπό του. Στον Ζαφειρόπουλο, όχι δεν τηλεφώνησε. Δεν μιλάνε πια –το είπα από την αρχή.

Η Εύα και οι αντιρρήσεις

Στη Θεσσαλονίκη, πάλι, τα πράγματα είναι μεν κάπως διαφορετικά, αλλά εξίσου περιπεπλεγμένα. Εκεί όλοι υποστηρίζουν ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να υποστηριχθεί η Εύα Καϊλή, αλλά μια ομάδα υπό τον Στέλιο Αγγελούδη, τον άνθρωπο του προέδρου στην πόλη, λέει «όχι».

Η κοπέλα η ίδια δεν έχει αντίρρηση, έχει μιλήσει και με τον πρόεδρο Βαγγέλη και με τον γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά η υποψηφιότητα δεν προχωράει διότι ο φίλος Στέλιος (Αγγελούδης) προωθεί έναν κύριο Χρήστο Παπαστεργίου ο οποίος στο βιογραφικό του εμφανίζει μόνον ότι είχε διατελέσει σε κάποια φάση γραμματέας της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης.

Η Εύα, με την οποία συνομίλησα χθες βράδυ, μου ανέφερε ότι δεν έχει αντίρρηση να είναι υποψήφια, αρκεί να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις (υποθέτω λεφτά για μια αξιοπρεπή προεκλογική καμπάνια), αν και το καλύτερό της θα ήταν να τεθεί στο ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές –διότι επικοινωνιακά και πολιτικά «το ‘χει».

Τι λέω εγώ; Το πράγμα θα κριθεί από το αποτέλεσμα δημοσκόπησης στην Κεντρική Μακεδονία η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν… το ΠαΣοΚ βρει λεφτά για να την κάνει.

Ο «αντάρτης» ναύαρχος

Μη νομίσει κανείς πάντως ότι σε μεγαλύτερα κόμματα (διότι για τα μικρά ισχύει πάντοτε το ρηθέν «κακό χωριό τα λίγα σπίτια») τα πράγματα είναι καλύτερα. Οχι. Στη Νέα Δημοκρατία, ας πούμε, ο προαλειφόμενος ως υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής Ανδρέας Παχατουρίδης συναντάει ισχυρές αντιδράσεις και από τους ίδιους τους δημάρχους που έχει εκλέξει το κόμμα στο Λεκανοπέδιο.

Εις εξ αυτών είναι ο Διονύσης «ναύαρχος» Χατζηδάκης (μεγάλη φωτογραφία), δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος αρνήθηκε να μετάσχει σε σύσκεψη «συναγωνιστών δημάρχων» για τον Παχατουρίδη υπό τον Παχατουρίδη!

–Γιατί δεν πήγατε; τον ρώτησα χθες.

Διότι ένα πράγμα δεν μπορώ να δεχθώ, την αχαριστία. Οταν ο Σγουρός έχει δώσει στον Παχατουρίδη αυτά τα χρόνια του Μνημονίου 70 εκατομμύρια για έργα στο Περιστέρι, τι θα πει ο Παχατουρίδης που δηλώνει και αντιμνημονιακός: «Ψηφίστε εμένα γιατί είμαι καλύτερος από τον Σγουρό»; Ε, δεν γίνεται.

–Και αν παρ’ όλα αυτά κατέβει;

–Εγώ έχω πει ήδη και δεν παίρνω πίσω τον λόγο μου, ότι «όποιον και να προτείνει η Νέα Δημοκρατία εγώ θα στηρίξω τον Σγουρό» γιατί με βοήθησε να κάνω πράγματα για τον δήμο μου…

Ποιος είπε ότι και στην πολιτική δεν υπάρχουν «λογοτιμήτες»;

Ο Αντώνης, ο Εφραίμ

και η Θεία Χάρις

Ολα αυτά όμως θα τα λύσει από σήμερα ο πρόεδρος Αντώνης με τη βοήθεια της Θείας Χάριτος και του Αγίου Πνεύματος που του παρείχαν αφειδώλευτα οι αγιορείτες μοναχοί κατά τη μετάβασή του στο Αγιον Ορος. Χρειάστηκε βέβαια να δώσει και αυτός κάποια ανταλλάγματα, όπως την απαλλαγή των ιδιοκτησιών των μονών από τη φορολογία, κάτι που «έκαιγε» τους μοναχούς.

Από όσα έγιναν στο Αγιον Ορος κατά την επίσκεψη του προέδρου Αντώνη συγκρατώ την παγωμένη χαιρετούρα του με τον ηγούμενο Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου.

Λογικό. Βλέποντας πόσο είχαν καεί κάτι άλλοι που χαριεντίζονταν μαζί του, προτίμησε να κρατήσει τις (τόσο) αναγκαίες αποστάσεις…

Χάβα Ναγκίλα

Στο άλλο μεγάλο κόμμα της χώρας, τον ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό αγόρι Αλέξης πραγματοποιεί απόψε στο Ακροπόλ συγκέντρωση παρουσίασης των υποψηφίων του κόμματος σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Ποιος είναι ο στόχος; Να δείξει σε όλους ότι δεν μασάει από τις αντιδράσεις, και ότι τις επιλογές του τις υπερασπίζεται. Ναι, σωστά διαβάσατε πίσω από τις γραμμές: τον Οδυσσέα «αλλάζω τα κόμματα σαν τα πουκάμισα» Βουδούρη θέλει να περάσει. Από έγκυρη πηγή διαψεύσθηκε η «πληροφορία» ότι γκεστ στην αποψινή εκδήλωση θα είναι εκείνος ο Καρυπίδης από την Κοζάνη.

Κρίμα, γιατί θα μπορούσε να τραγουδήσει κανένα «Χάβα Ναγκίλα». Αυτό, όπως με ενημέρωσαν, είναι «έναπαραδοσιακό εβραϊκό τραγούδιπου σημαίνει «Ας χαρούμε» και συνήθως παίζεται σε γάμους, θρησκευτικές ενηλικιώσεις ή ακόμα σε γλέντια…» όπως αυτό το αποψινό!

Για να τους αποδείξει πόσο λάθος έκαναν που τον έκοψαν ως αντισιωνιστή και αντισημίτη!