Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για περίπου 28.400 δικαιούχους θέτει και πάλι σε εφαρμογή από τον ερχόμενο μήνα ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους» 2013-2014, συνολικής δαπάνης 2 εκατ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείται το Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος αυτού, επιδοτείται από τον ΕΟΤ η παραμονή σε καταλύματα όλης της χώρας ατόμων, τα οποία ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων φορέων (πρώην Εργατικής Εστίας – ΟΑΕΔ).

Στόχος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» 2013-2014 είναι η παροχή διακοπών χαμηλού κόστους σε ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, η βελτίωση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των Εξαήμερων Διακοπών (πέντε διανυκτερεύσεων) θα υλοποιηθεί από το Μάρτιο έως και τις 30 Ιουνίου 2014 και θα διατεθούν συνολικά 23.400 ατομικά δελτία. Το προϋπολογιζόμενο κόστος του προγράμματος αυτού, ανέρχεται σε 1,525 εκατ. ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στο πρόγραμμα των Εξαήμερων Διακοπών διαμορφώθηκαν ως εξής: Σε 16.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, σε 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί) και σε 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί).

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την Γ΄ Ηλικία και θα υλοποιηθεί και αυτό από το Μάρτιο έως τις 30 Ιουνίου 2014. Θα διατεθούν συνολικά 5.000 ατομικά δελτία. Το προϋπολογιζόμενο κόστος του προγράμματος αυτού ανέρχεται στο ποσό των 475.000 ευρώ. Δικαιούχοι του προγράμματος -με τα προστατευόμενα μέλη τους- είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και άνω, είναι δε συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι άλλων προγραμμάτων (ΟΑΕΔ, ΟΓΑ, Ταμείου Νομικών).

Οι κάτοχοι των δελτίων κοινωνικού τουρισμού και των δύο προγραμμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την επικράτεια, σε ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, καθώς και σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όλων των τάξεων, που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ σε ισχύ.

Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι πέντε διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του κάθε προγράμματος, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2014.

Η χορήγηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού (Εξαήμερων Διακοπών και Γ΄ Ηλικίας), θα πραγματοποιηθεί από τα ΚΕΠ. Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ θα καθορισθεί η ακριβής ημερομηνία διανομής τους.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα συνεργαζόμενα καταλύματα, καθώς και οδηγίες προς τους δικαιούχους θα είναι σύντομα διαθέσιμες μέσω των ιστοσελίδων του ΕΟΤ www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr.​​