Το χάσμα που χωρίζει τον Ματέο Ρέντσι από τον Ενρίκο Λέτα και κάνει την ιταλική κυβέρνηση να κρέμεται πλέον από μια κλωστή αποτυπώνεται στη διαφορά ιδιοσυγκρασίας ανάμεσα στους δύο άνδρες: ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος δείχνει να βιάζεται μονίμως, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει ζεν. Το τι ακριβώς συμβαίνει όμως στην ιταλική Κεντροαριστερά δυσκολεύονται να το εξηγήσουν ακόμη και έμπειροι αναλυτές. «Η πολιτική κατάσταση είναι πραγματικά μπερδεμένη. Θα χρειαζόταν ο δόκτωρ Χάουζ για να καταλάβει κανείς από τι πάσχει το PD» σχολίασε στην κρατική τηλεόραση η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν σήμερα το απόγευμα που ο Ρέντσι αναμένεται να τοποθετηθεί στην εθνική διάσκεψη του κόμματός του. Ο 39χρονος ηγέτης του PD είχε χθες συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό από την οποία όμως βγήκε μαύρος καπνός. Ο Ρέντσι καταλογίζει στον Λέτα καθυστερήσεις και αδράνεια στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Ο Λέτα απάντησε χθες από τη Βουλή παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του «Δέσμευση για την Ιταλία». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, βασικοί εταίροι της οποίας είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο και η κεντρώα Επιλογή των Πολιτών, πέταξε το γάντι καλώντας όποιον ενδιαφέρεται για τη θέση του να το δηλώσει ευθέως. «Δεν παραιτείται κανείς για πλάκα και για παιχνίδια εξουσίας. Οποιος θέλει να έρθει στη θέση μου πρέπει να πει τι θέλει να κάνει» τόνισε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το πρόγραμμά του θα τεθεί υπόψη της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι το έργο του θα τελειώσει μόνο όταν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του λεγόμενου «κόστους της πολιτικής» και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο Ενρίκο Λέτα κάλεσε τον Ματέο Ρέντσι να «δείξει τα χαρτιά του». Ο τελευταίος απάντησε ότι θα μιλήσει «χωρίς μάσκες» στην εθνική διάσκεψη.

Η υπόλοιπη Ιταλία παρακολουθεί μάλλον αμήχανη αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ. Ο συνήθως δραστήριος στο θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επέλεξε αυτήν τη φορά τον ρόλο του παρατηρητή. Ο ιταλός πρόεδρος φέρεται ότι πιστεύει πως την ευθύνη για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης έχει το Δημοκρατικό Κόμμα και κανένας άλλος.

Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προσπαθούν από την πλευρά τους να αξιολογήσουν τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν.

Ενα από αυτά λέει ότι ο Ματέο Ρέντσι θα ηγηθεί του ίδιου συνασπισμού κομμάτων χωρίς να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές. Ενα δεύτερο θέλει τον Ρέντσι να αναλαμβάνει τα ηνία της κυβέρνησης με τη στήριξη του αριστερού Κόμματος της Οικολογίας και της Ελευθερίας, του οποίου ηγείται ο Νίκι Βέντολα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε σε αυτό το σενάριο προβλέπονται κάλπες. Η πρόθεση είναι να γίνει η αλλαγή σκυτάλης «αναίμακτα».

Οι αγορές πάντως δείχνουν να μην ανησυχούν από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν ραγδαίες. Τα ιταλικά σπρεντ κινούνται κάτω από τις 200 μονάδες βάσεις και οι δονήσεις στο ιταλικό χρηματιστήριο είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Κανείς δεν ξεχνά όμως ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά 9% σε σχέση με το 2007 ενώ η ανεργία έχει φθάσει σε επίπεδα που είχε να γνωρίσει η Ιταλία από τη δεκαετία του 1970.
«Είμαι ζεν»

Ο τίτλος αυτής της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι: «Κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία». Προσπάθησαν να με ρίξουν από την πρώτη ημέρα. Αλλά εγώ δεν είμαι απλώς ήρεμος. Είμαι ζεν

Ενρίκο Λέτα, πρωθυπουργός της Ιταλίας