Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφθασε χθες το βράδυ για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ελπίζοντας ότι η ξαφνική απουσία μιας Πρώτης Κυρίας, ή έστω μιας «πρώτης συντρόφου», δεν θα κλέψει το ενδιαφέρον από τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που θα συζητήσει με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα: τον εμφύλιο στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την τρομοκρατία στην Αφρική και τις κλιματικές αλλαγές. Ο 59χρονος Ολάντ, που χώρισε από τη σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ τον περασμένο μήνα λόγω της σχέσης του με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ, έφθασε μόνος για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, όταν το Παρίσι είχε αρνηθεί να πάρει μέρος στον πόλεμο του Ιράκ. «Η Γαλλία είναι σταθερή σύμμαχος των ΗΠΑ, όμως πάντα διατηρεί την ανεξαρτησία της», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Τάιμ». Ο γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι μοιράζεται τον θυμό των Ευρωπαίων για τις πρακτικές παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, «που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν» και δημιούργησαν «μια δύσκολη στιγμή, όχι μόνο μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ αλλά και μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ».

Οι δύο πρόεδροι σε κοινό τους άρθρο, που δημοσιεύθηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ» και στην αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ», χαρακτηρίζουν την «όλο και πιο στενή σύμπραξη των δύο χωρών πρότυπο διεθνούς συνεργασίας». Με τίτλο «Μια συμμαχία που έχει μεταμορφωθεί» Ολάντ και Ομπάμα υποστηρίζουν πως η Αφρική αποτελεί το πιο εμφανές θέατρο της «νέας αυτής σύμπραξης» ενώ απευθύνουν κοινή έκκληση υπέρ μιας φιλόδοξης συμφωνίας για το κλίμα. «Ενώ προετοιμάζουμε τη Διάσκεψη για το Κλίμα που πρόκειται να διεξαχθεί τον ερχόμενο χρόνο στο Παρίσι, συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν στην αναζήτηση μιας φιλόδοξης και συνολικής παγκόσμιας συμφωνίας για τη μείωση με συγκεκριμένα μέτρα των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Οι δύο ηγέτες αναγνωρίζουν ότι «μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει μπροστά στις διεθνείς προκλήσεις. Θα πρέπει περισσότερες χώρες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να μοιράζονται το βάρος, το κόστος και την ευθύνη για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο, καθώς και την προώθηση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ενα από τα θέματα που θα τους απασχολήσουν είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπου αναμένεται να ζητήσουν περισσότερες συνεργασίες σε θέματα καθαρής ενέργειας αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου και θα επισκεφθούν το εθνικό κοιμητήριο του Αρλινγκτον, καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλωστε και οι δύο ανέφεραν στο άρθρο τους ότι «με την επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ το 2009 μπορέσαμε να ανεβάσουμε τη συμμαχία μας σε ένα νέο επίπεδο, επειδή τα συμφέροντα και οι αξίες μας είναι τόσο στενά συνδεδεμένα». Η γραμμή του Ολάντ, λέει ο Λοράνς Ναρντόν, στέλεχος του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, είναι: «Η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Δεν είναι ώρα η Ουάσιγκτον να το αναγνωρίσει επίσημα;». Οι δύο χώρες συνεργάζονται διπλωματικά στη Συρία και στο Ιράν, δεν συμφωνούν όμως πάντα σε οικονομικά θέματα, όπως η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ, για την οποία διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο. Η Γαλλία έθεσε αρκετούς όρους πριν επιτρέψει την έναρξη των συνομιλιών, επιμένοντας ότι ο οπτικοακουστικός τομέας, όπου εντάσσονται ο κινηματογράφος και τα βιβλία, θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις συζητήσεις. Οι γαλλικές φορολογικές Αρχές ελέγχουν επίσης τον αμερικανικό κολοσσό του Ιντερνετ Google για τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρει τις πωλήσεις από το γαλλικό έδαφος στην Ιρλανδία, όπου και φορολογείται χαμηλά.

Ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να αναδείξει την παλαιά αμερικανογαλλική συμμαχία δείχνοντας στον Ολάντ το κτήμα του Τόμας Τζέφερσον στο Μοντιτσέλο της Βιρτζίνια. Ο Τζέφερσον υπήρξε ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στη Γαλλία από το 1785 έως το 1789, χρονιά της Γαλλικής Επανάστασης.