Επί τάπητος όλα τα θέματα που τραυματίζουν τη σχέση του ΠαΣοΚ με τους 58 θα τεθούν την Πέμπτη το βράδυ, σε συνάντηση που έχει ζητήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος με αντιπροσωπεία των 58. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, διαπιστώνοντας τις έντονες αντιδράσεις τμήματος της πρωτοβουλίας των 58 μετά την απόφαση για κατάργηση της λίστας στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, θεωρεί ότι επείγει ένα ξεκαθάρισμα με τους εκπροσώπους του σχήματος ούτως ώστε να δοθούν εξηγήσεις και να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα της Ελιάς. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί την κυβερνητική απόφαση που θεσμοθετεί τον σταυρό απόφαση που αναβαθμίζει το πολιτικό ενδιαφέρον και εξασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπεραμύνεται της επερχόμενης αλλαγής –με νομοθετική ρύθμιση –στη διαδικασία ανάδειξης των ευρωβουλευτών και μιλώντας χθες με έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες προανήγγειλε ότι η κυβερνητική αυτή απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων θεσμικών αλλαγών που βρίσκονται προς συζήτηση.

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Σε γενικές γραμμές η σχετική απόφαση των Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, η πλειονότητα των στελεχών του οποίου θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει το παιχνίδι, ενώ η ευρωαναμέτρηση αποκτά περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχει αναπτυχθεί πάντως ένας προβληματισμός για την αντίδραση ορισμένων εκπροσώπων της πρωτοβουλίας των 58, αν και θεωρείται ότι οι όποιες επιφυλάξεις θα ξεπεραστούν και η συμμαχία θα προχωρήσει κανονικά και θα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

Από την πλευρά τους οι 58 δεν τροφοδότησαν με δηλώσεις τους τη διαφωνία τους για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η κατάργηση της λίστας, εξακολουθούν όμως να επισημαίνουν ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους προς το ΠαΣοΚ, κυρίως για το θέμα του αιφνιδιασμού και της έλλειψης ενημέρωσης ή ακόμη και συνεννόησης. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα συνεδριάσει εκ νέου το συντονιστικό των 58 για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα, χωρίς κάποιοι να αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από το σχήμα.Μιλώντας στον Βήμα FM ένας εκ των 58, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης, υπερασπίστηκε την αλλαγή και τη θεσμοθέτηση του σταυρού. «Τώρα, υπάρχει μια δυνατότητα να πάμε σε μια συμφωνία για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και να αφήσουμε τον κόσμο να επιλέξει» είπε. Μάλιστα, μιλώντας στην ολομέλεια των 58 είχε πει: «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, αρκεί να είναι λουλούδια κι όχι γαϊδουράγκαθα».

Ο Ηλίας Μόσιαλος, που συμμετέχει με τη Δυναμική Ελλάδα στο εγχείρημα της Ελιάς, με παρέμβασή του τονίζει ότι «ο σταυρός, παρότι μπορεί να μη θεωρείται ιδανικό σύστημα, είναι σίγουρα καλύτερος από τις επιλογές που μπορεί να κάνουν οι εκάστοτε αρχηγοί των κομμάτων». Ο κ. Μόσιαλος, αφού τονίζει ότι κατανοεί τις ανησυχίες πολλών εκ των 58, προσθέτει ότι αυτές μπορούν να λυθούν με την κάθοδο ως υποψηφίων στις εκλογές με σταυρό των πιο προβεβλημένων στελεχών τους. «Πιστεύει κανείς ότι αν είναι υποψήφιοι, για παράδειγμα, ο Γιάννης Βούλγαρης ή ο Γιώργος Παγουλάτος θα έχουν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας;» διερωτάται ο πρώην υπουργός, εκτιμώντας ότι «αν το τολμήσουν δεν θα χάσουν». Με την ουσία της απόφασης για τον σταυρό συμφώνησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφήνοντας ωστόσο κάποιες αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η ηγεσία: «Είναι κρίμα που αυτή η πρωτοβουλία δεν συζητήθηκε σε κάποια όργανα του ΠαΣοΚ και με τους εταίρους μας» σχολίασε μιλώντας στο thetoc.gr.

Η Αννα Διαμαντοπούλου σχολίασε επίσης, στο facebook, ότι με την απόφαση για τον σταυρό ο ένας πολιτικός αρχηγός επιλύει το πρόβλημα στο εσωτερικό του με τους 58 και ο άλλος απαντά στον σκληρό πυρήνα της παράταξής του για τους μετανάστες.

Υπέρ του σταυρού τάχθηκε και ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης (Mega), τονίζοντας ότι δεν μπορεί οι υποψήφιοι να είναι επιλογές του αρχηγού ή της εκάστοτε παρέας που είναι σ’ ένα κόμμα. Συζητήσεις στους κόλπους των 58 προκάλεσε πάντως η αναφορά του ότι στο ευρωψηφοδέλτιο θα υπάρχει το όνομα του ΠαΣοΚ κάτω από το ΕΣΚ, αλλά και το σύμβολο του ήλιου…