Γκρεμίζονται καθημερινά οι τιμές των ακινήτων και, παρ’ όλα αυτά, το δειλό έστω αγοραστικό ενδιαφέρον δεν μετουσιώνεται σε πράξη εξαιτίας του αλαλούμ με τον φόρο υπεραξίας που μπλοκάρει ακόμη και ξένες επενδύσεις!

Τέτοια είναι η περίπτωση της βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών που συμφώνησε πρόσφατα να αγοράσει γραφεία αντί 300.000 ευρώ στην οδό Μέρλιν, στο Κολωνάκι, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. Αλλά η μεταβίβαση έχει μπλοκάρει καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί τώρα να το ξανασκέφτονται!

Σκεφτείτε ότι αγοραστής και πωλητής τα είχαν ήδη βρει από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά συμφώνησαν να κάνουν τα συμβόλαια τον Ιανουάριο του 2014 προκειμένου η ξένη εταιρεία να επωφεληθεί από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης από το 10% στο 3%.

Αλλη περίπτωση είναι εκείνη του Δημήτρη Κ., ο οποίος έπειτα από έναν και πλέον χρόνο προσπαθειών να πουλήσει το διαμέρισμά του στην Πανόρμου, προκειμένου να εξοφλήσει χρέη 30.000 ευρώ, βρήκε τον περασμένο Δεκέμβριο αγοραστή. Συμφώνησαν στις 80.000 ευρώ, καθώς επίσης να κάνουν τα συμβόλαια τον Ιανουάριο του 2014. Αλλά και συμβόλαια δεν γίνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του αυξάνονται.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Οπως η περίπτωση του Γιώργου Δ., που έβαλε για πρώτη φορά αγγελία για το ακίνητό του στην Κηφισιά πριν από τρία χρόνια. Προς τα τέλη του 2013 κατάφερε να βρει αγοραστή, και ο τελευταίος μάλιστα πήρε έγκριση δανείου από τράπεζα. Η προθεσμία από την τράπεζα κινδυνεύει να εκπνεύσει και η δουλειά, που «έκλεισε» προφορικά στις 400.000 ευρώ κινδυνεύει να χαλάσει.

Σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ιδιοκτήτης δυαριού 40 τ.μ. στον Νέο Κόσμο, επί της Κασομούλη. Το πουλάει 10.000 ευρώ για να ξεπληρώσει φόρους και οφειλές 13.000 ευρώ, έχει βρει αγοραστή, αλλά μεταβίβαση δεν γίνεται και τον Μάρτιο η ληξιπρόθεσμη οφειλή του θα αυξηθεί.

Σε μια παγωμένη αγορά λόγω της κρίσης, ακόμη και το λιγοστό ενδιαφέρον που υπάρχει για «σκοτωμένα» ακίνητα δεν μετουσιώνεται σε πράξεις αφενός επειδή όλοι προσδοκούν πως οι τιμές θα πέσουν κι άλλο και αφετέρου λόγω του φορολογικού αλαλούμ και του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι στην πλειονότητα των περιοχών ανώτερες των εμπορικών.

«Η δεξαμενή των απούλητων μεγαλώνει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιοκτητών αυξάνονται» λέει η Σταυρούλα Βαμβακά από τη Remax New Deal.