Σε βίαια επεισόδια εξελίχθηκαν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο, εναντίον του νέου περιοριστικού νόμου που αφορά το Διαδίκτυο. Το βράδυ της Πέμπτης η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τροποποιήσεις στον αμφιλεγόμενο νόμο που αφορά την ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου στο Διαδίκτυο. Ο νόμος επιτρέπει στις Αρχές να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες χωρίς να έχουν εκ των προτέρων δικαστική εντολή. Επιτρέπει επίσης στις Αρχές να εξουσιοδοτούν τις εταιρείες – παρόχους Ιντερνετ να αποθηκεύουν για διάστημα δύο ετών τα δεδομένα από τις σελίδες που έχει επισκεφθεί κάθε χρήστης. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα επιβληθεί «λογοκρισία» στο Ιντερνετ και υποστήριξε ότι αυτός ο νόμος καθιστά «πιο ασφαλή και ελεύθερη» τη χρήση του Διαδικτύου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση στους πολίτες να διαδηλώσουν κατά του νέου αυτού νόμου, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να κλείσουν από νωρίς την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ. Οι περισσότεροι διαδηλωτές επικοινωνούσαν μεταξύ τους και κινητοποιήθηκαν διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς οι οποίοι έριξαν δακρυγόνα, χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και πυροβολούσαν με σφαίρες από καουτσούκ. Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν ενώ σημειώθηκαν και αρκετοί τραυματισμοί. Τώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δέχεται πιέσεις να μην εγκρίνει τον νέο νόμο, ο οποίος θα παραβιάζει την ελευθερία και τα δικαιώματα των χρηστών του Ιντερνετ.

Χθες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σταρ» χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «υποστηρικτές του πορνό», όμως οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες αναρωτιούνται πώς μπορεί να γίνει να ισχύσει ένας νόμος που επιβάλλει λογοκρισία στο Ιντερνετ. Πολλοί θεωρούν ότι οι τροποποιήσεις στον νόμο αποτελούν προσπάθεια να εμποδιστεί περαιτέρω πιθανή διαρροή και άλλων ηχογραφημένων συνομιλιών που εκθέτουν την κυβέρνηση.

ΥΠΟΚΛΟΠΗ. Χθες δημοσιοποιήθηκε νέα τηλεφωνική συνομιλία, προϊόν υποκλοπής, στην οποία ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζητεί από τους υπεύθυνους φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού να μη μεταδοθεί ζωντανά ομιλία του αρχηγού του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην κοινοβουλευτική ομάδα τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυστηρό ύφος ο Ερντογάν, μιλώντας με τον Φατίχ Σαράτς, πρόεδρο του ομίλου Χαμπέρτουρκ, ζητεί να διακοπεί αμέσως η ομιλία του Μπαχτσελί η οποία εκείνη τη στιγμή μεταδιδόταν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Σαράτς δέχεται την παρατήρηση και τηλεφωνεί στον υπεύθυνο προγράμματος του καναλιού, ο οποίος διακόπτει τη μετάδοση. Στη συνέχεια ο Σαράτς συνομιλεί τηλεφωνικά με τον γιο του τούρκου πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν για να τον ενημερώσει ότι συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις. Το κανάλι Halk TV μετέδωσε χτες και τις τρεις συνομιλίες. Πριν από μερικές μέρες είχε αποκαλυφθεί άλλη συνομιλία του τούρκου πρωθυπουργού επίσης προς τον Σαράτς, στην οποία ο Ερντογάν ζητούσε να μη μεταδοθεί άλλη δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί την ίδια περίοδο.

Αντίδραση από την ΕΕ

Οι Βρυξέλλες επέκριναν την Τουρκία για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στο Διαδίκτυο, προτρέποντάς τη να συμμορφωθεί με τα πρότυπα της ΕΕ στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί