Ακόμα και η πιο μικρή δαγκωνιά από μία γάτα μπορεί να μολύνει με βακτήρια τους ιστούς και να οδηγήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο, αναφέρουν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Αναλύοντας τα περιστατικά που διακομίστηκαν στην Κλινική μέσα σε μία τριετία, διαπίστωσαν πως ο ένας στους τρεις ασθενείς με δαγκωνιές από γάτα χρειάσθηκαν νοσηλεία – με τα δύο τρίτα από αυτούς τελικά να χειρουργούνται.

Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μεσήλικες γυναίκες, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Χειρουργικής Άκρας Χείρας» (JHS).

«Τα δόντια των σκύλων δεν είναι πολύ κοφτερά, γι’ αυτό συνήθως η δαγκωνιά τους δημιουργεί μία επιφανειακή, αν και εκτενή πληγή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπράιαν Κάρλσεν, πλαστικός χειρουργός και χειρουργός άκρας χείρας στην Κλινική.

«Οι γάτες, όμως, έχουν κοφτερά δόντια και έτσι εισδύουν πολύ βαθιά στο σώμα, απελευθερώνοντας βακτήρια στις αρθρώσεις και στα περιβλήματα των τενόντων».

Έτσι, «ο ασθενής μπορεί να βλέπει μόνο μία μικρή πληγή σαν τρυπούλα, αλλά να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, διότι τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιασθούν εύκολα μέσα στις αρθρώσεις ή στα περιβλήματα των τενόντων».

Επιπλέον, τα βακτήρια που μπορεί να μεταδώσουν τα ζώα, συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπισθούν με αντιβιοτικά, πρόσθεσε.

Ο δρ Κάρλσεν και οι συνεργάτες του εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 193 ασθενών, μέσης ηλικίας 49 ετών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κλινική Μάγιο μεταξύ 2009 και 2011 με δάγκωμα γάτας.

Οι 57 από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία, η οποία κατά μέσον όρο διήρκησε τρεις ημέρες. Οι 38 από τους νοσηλευθέντες ασθενείς χρειάσθηκαν χειρουργικό καθαρισμό της πληγής τους, ενώ οι οκτώ χρειάσθηκαν πάνω από μία εγχειρήσεις.

Υπήρξαν επίσης μερικά περιστατικά που χρειάσθηκαν επανορθωτική πλαστική επέμβαση έπειτα από την ανάρρωσή τους.

Οι ασθενείς με δαγκώματα στον καρπό ή σε οποιαδήποτε άρθρωση του χεριού είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία απ’ ό,τι όσοι είχαν δαγκωνιές στα μαλακά μόρια (λ.χ. στον πήχη ή το μπράτσο).

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν κάθε δαγκωνιά από γάτα και να την αντιμετωπίζουν προσεκτικά», τόνισε ο δρ Κάρλσεν.

«Όταν το σημείο της δαγκωνιάς παρουσιάσει κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνο, που υποδηλώνουν φλεγμονή, πρέπει να ελεγχθεί αμέσως από έναν γιατρό, ώστε να γίνει επιθετική θεραπεία», κατέληξε.