Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι «καθ’ οδόν».

Μιλώντας στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο, ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για «τεράστια» αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών του Μαΐου παραμένουν, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

Ανέφερε επίσης ότι ήδη από το 2008 –όταν ανέλαβε τα ηνία της ΤτΕ –είχε προειδοποιήσει σε έντονο τόνο την τότε κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα. Εντούτοις, όπως είπε, οι προειδοποιήσεις του αγνοήθηκαν, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της τότε κυβέρνησης.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «η συνταγή (των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων) λειτουργεί» και έδωσε έμφαση στα μέτρα που έλαβε η ΤτΕ προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην οικονομία από την κορύφωση της κρίσης το 2012 έως σήμερα, είπε μεταξύ άλλων ότι τα σπρεντ των 10ετών ομολόγων έπεσαν κατά 1.800 μονάδες και έχουν προσγειωθεί κοντά στις 700 μονάδες, το Χρηματιστήριο ανέβηκε κατά 85%, οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 9%, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος μειώθηκε κατά 50%, ενώ το οικονομικό κλίμα έφθασε σε υψηλά πενταετίας.

Στη στρατηγική της Τραπέζης της Ελλάδος περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών, που θα επιτρέπει να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, πέραν των 8 έως 9 δισ. ευρώ που ήδη υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον κεφάλαια 5 δισ. ευρώ μέσω συνεργειών από τις συγχωνεύσεις τους και από την πώληση μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα από το 2015 θα τεθεί σε εφαρμογή ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών με τους δανειολήπτες, στόχος του οποίου είναι η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων και η χαλάρωση των πιέσεων στους δανειολήπτες.

Ο κ. Προβόπουλος, που συνοδεύεται από τους στενούς συνεργάτες του Οδυσσέα Χριστοφόρου και Γιώργο Τάβλα, αναμενόταν χθες το βράδυ να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε περισσότερους από 50 Ελληνες, υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.