Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στο Κυπριακό, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος και στην έναρξη της νέας διαπραγματευτικής φάσης για την επίλυση του προβλήματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου και η ανακοίνωση της συμφωνίας να πραγματοποιηθούν εντός του Σαββατοκύριακου.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην Αθήνα, όπου αύριο θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο για όσα διημείφθησαν ή συμφωνήθηκαν στη διάρκεια των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η υπέρβαση του αδιεξόδου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αμερικανική παρέμβαση, η οποία εκδηλώθηκε στην αρχή μέσω του πρεσβευτή στη Λευκωσία κ. Κένιγκ και κορυφώθηκε με την επίσκεψη της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ σε Αθήνα και Λευκωσία. Εξάλλου, η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης επίλυσης του Κυπριακού, καθώς θεωρεί ότι η εκμετάλλευση φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων αποτελεί ευκαιρία για την επανένωση του νησιού. Και σε κάθε περίπτωση, έλεγαν διπλωματικές πηγές, έχει δηλώσει επισήμως ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να μείνει εκτός της όποιας αξιοποίησης των φυσικών πόρων.

Στην κυπριακή πρωτεύουσα η κ. Νιούλαντ, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, μετέφερε τη στήριξη του προέδρου Ομπάμα στην επανένωση της Κύπρου και επέμεινε πως η τουρκική πλευρά θα έπρεπε να αποδεχθεί ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο να περιέχονται οι τρεις αρχές (μία κυριαρχία, μία διεθνής προσωπικότητα, μία ιθαγένεια) που έθεσε ως προϋπόθεση ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αμερικανική μεσολάβηση φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα.

Ο κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε χθες τους αρχηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος (συμμετέχει στην κυβέρνηση) Νικόλα Παπαδόπουλο και του ΑΚΕΛ (βρίσκεται στην αντιπολίτευση) Αντρο Κυπριανού ενώ σήμερα θα προεδρεύσει του Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΡΙΒΕΣ. Ενδεχόμενη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών κύκλων –δυνατόν να δημιουργήσει πολιτικές τριβές εντός του κυβερνητικού σχήματος, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και μέχρι την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ηγέτης του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου) φέρεται να μη συμφωνεί με συγκεκριμένες διατυπώσεις του προσχεδίου ανακοινωθέντος. Σε τέτοια περίπτωση, εάν οι εξελίξεις προχωρήσουν, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο κ. Παπαδόπουλος να εκφράσει τη διαφωνία του και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Από την άλλη, όμως, το ΑΚΕΛ έχει ταχθεί υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ο γενικός του γραμματέας Α. Κυπριανού έχει επανειλημμένως διακηρύξει ότι θα στηρίξει τον πρόεδρο Αναστασιάδη εάν προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.