Με την αρωγή 687 εκατ. ευρώ από κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων και ενοικίων και με φόντο μεγάλα βάρη για συνεπείς φορολογουμένους, τα έσοδα των ΔΟΥ όχι μόνο έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2013 αλλά τους ξεπέρασαν και κατά 652,8 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε «υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού στα έσοδα των ΔΟΥ ύστερα από πολλά έτη» αναδεικνύοντας μείωση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και μεγάλη μείωση του αριθμού των οφειλετών. Πράγματι, σε σχέση με το 2012 ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων όπως και ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκαν. Παραμένουν όμως σε εφιαλτικά υψηλά επίπεδα καθώς το 2013 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 10 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα με ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία ξεπερνούν τα 2,3 εκατομμύρια.

Λύση έναντι οφειλών στην Εφορία αποτέλεσαν πέρυσι οι ρυθμίσεις βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς σε αυτές εντάχθηκαν συνολικά 157.000 φορολογούμενοι για συνολικά χρέη 1,15 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης «στις περιπτώσεις εκείνες που τα μοντέλα ανάλυσης κινδύνων υποδεικνύουν», σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αυξήθηκαν κατά 40,4% σε σχέση με το 2012 ενώ οι ποινικές διώξεις για υποθέσεις μεγαλοοφειλετών 25,5%.