Σε ενιαίο ψηφοδέλτιο επιθυμούν να δουν το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ οι Μάρτιν Σουλτς και Χάνες Σβόμποντα, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν οι δύο επικεφαλής των ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Κοινώς, η Δημοκρατική Αριστερά είναι ευπρόσδεκτη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με παράγοντες του ΠαΣοΚ, κοινή θέση και των τριών όπως εκφράστηκε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση είναι να επιδιωχθεί στην Ελλάδα η συσπείρωση και η κάθοδος σε κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομμάτων, κινήσεων και προσώπων που εκφράζονται από την πλατφόρμα του ΕΣΚ και την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν.
Οι κ.κ. Σουλτς, Σβόμποντα και Βενιζέλος συζήτησαν και για τη Συνδιάσκεψη για την Ελιά που έχει προτείνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και συμφώνησαν ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς κανέναν αποκλεισμό προκειμένου να συγκροτηθεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.

Η Χαριλάου Τρικούπη μετά τη συνάντηση των τριών στο Στρασβούργο επαναλαμβάνει ότι η πρόσκληση για συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη είναι πάντα ανοιχτή προς τη Δημοκρατική Αριστερά. Ωστόσο επισημαίνει ότι οι δυνάμεις που εκφράζονται στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Να σημειωθεί ότι η ΔΗΜΑΡ επισήμως έχει πει ότι έχει προχωρήσει η συμφωνία της με τους ευρωπαίους Δημοκράτες και Σοσιαλιστές και επίσης ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει δεχθεί πρόσκληση από τον Μάρτιν Σουλτς για το συνέδριο του ΕΣΚ στη Ρώμη στις 28 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου έλεγαν χθες ότι έχουν διαβεβαιώσεις ότι στον προσήκοντα χρόνο η ΔΗΜΑΡ θα δεχθεί και επίσημη πρόταση για το συνέδριο της Ρώμης.

Στη συνάντηση Σουλτς, Σβόμποντα και Βενιζέλου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τόνισαν ότι στηρίζουν τη στρατηγική της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής που θα ξανακάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική και ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.