Εκατοντάδες γονείς στη Γαλλία κράτησαν προχθές Δευτέρα τα παιδιά τους σπίτι. Oχι επειδή ήταν άρρωστα, αλλά για να διαμαρτυρηθούν εναντίον «της υποχρεωτικής διδασκαλίας της θεωρίας του φύλου» ήδη από το Δημοτικό. Ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα μιας 55χρονης ονόματι Φαριντά Μπελγκούλ, που πέρασε στα 30 της, άγνωστο γιατί, από τους ακροαριστερούς στους ακροδεξιούς αγώνες. Με μία μεθοδική εκστρατεία, μέσω SMS και κοινωνικών μέσων, η Μπελγκούλ παρακινούσε καιρό τους γονείς να ξεκινήσουν ένα επαναλαμβανόμενο μποϊκοτάζ, για μία ημέρα κάθε μήνα, των σχολείων: «Υπό την κάλυψη της μάχης εναντίον της ομοφοβίας, το κράτος εισάγει εν αγνοία μας στο σχολείο τη θεωρία του φύλου: ομοφυλοφιλία, αμφισεξουαλικότητα και τρανσεξουαλικότητα μπαίνουν σε όλα τα σχολικά προγράμματα… Ας προστατεύσουμε τη σεμνότητα των παιδιών μας»…

«Θεωρία του φύλου», βέβαια, δεν υφίσταται. Μόνο «σπουδές φύλου», κι αυτές σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Απλώς, με την επαναλειτουργία των σχολείων τον Ιανουάριο, το γαλλικό υπουργείο Παιδείας εφάρμοσε πειραματικά σε δέκα εκπαιδευτικές περιφέρειες το πρόγραμμα «Αλφαβήτα της ισότητας». Πρόκειται για εκπαιδευτικές ενότητες με στόχο την αμφισβήτηση των παραδοσιακών ρόλων και στερεοτύπων των φύλων, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της ομοφοβίας από την παιδική κιόλας ηλικία. Αλλά αυτή η πραγματικότητα δεν εμπόδισε βουλευτές της Δεξιάς όπως ο Ξαβιέ Μπρετόν να ζητήσουν τη συγκρότηση επιτροπής που θα ερευνήσει τη διάδοση της «θεωρίας του φύλου», η οποία «αρνείται τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα» και απειλεί να «ανατρέψει το κοινωνικό μας συμβόλαιο». Δεν εμπόδισε επίσης τη φήμη ότι κάτι διεστραμμένο συμβαίνει στα δημοτικά της Γαλλίας να εξαπλωθεί και τον διευθυντή ενός σχολείου σε μία υποβαθμισμένη συνοικία του Στρασβούργου να πολιορκηθεί, την περασμένη εβδομάδα, από ανήσυχες μανάδες που ρωτούσαν αν αληθεύει πως θα δείξουν στα παιδιά τους πορνό, θα τα υποχρεώσουν να «διαλέξουν» φύλο και άλλα τέτοια ανόητα.

Ο γάλλος υπουργός Παιδείας, Βενσάν Πεγιόν, αναγκάστηκε να κάνει χθες δήλωση για το θέμα. «Μου λένε πως υπάρχουν γονείς που ανησυχούν, επειδή αφέθηκαν να παρασυρθούν από αυτή την εντελώς κίβδηλη φήμη ότι στα σχολεία μαθαίνουμε τα αγοράκια πώς να γίνουν κοριτσάκια» δήλωσε. «Πρόκειται για ψέματα, και πρέπει να σταματήσουν». Οι εξτρεμιστές όπως η Φαριντά Μπελγκούλ, όμως, δεν παίζουν με τους όρους του σαβουάρ βιβρ, παίζουν πάντα βρώμικα.