Θα μπορούσατε ποτέ να βρείτε στην καρδιά σας ψήγματα συμπόνιας για έναν δικτάτορα που δολοφονεί μαζικά τον κόσμο;

Αν αυτός ήταν ένας σύγχρονος Στάλιν ή ένας Νικολάε Τσαουσέσκου, που ξαφνικά έχασε λογική, δύναμη ακόμα και τα ίδια του τα ρούχα, τι θα σκεφτόσασταν; Θα υπήρχε άραγε πιθανότητα, έστω μικρή, να κυλήσει ένα δάκρυ συμπάθειας από τα μάτια σας, αν γνωρίζατε όσα σήμερα ξέρετε γι’ αυτόν;

Με αυτά τα ερωτήματα αποφάσισε φέτος να φέρει αντιμέτωπο το αγγλικό κοινό ο Σαμ Μέντες. Ο σκηνοθέτης του «Ριχάρδου Γ’», που το καλοκαίρι του 2011 έκανε την Επίδαυρο να βουλιάξει, επιστρέφει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου με τον «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ και συνοδοιπόρο του στον πρωταγωνιστικό ρόλο όχι απλά έναν καλοκουρδισμένο συνεργάτη του που τους συνδέουν 23 χρόνια κοινής πορείας και οκτώ παραγωγές, αλλά μια αδελφή ψυχή, τον Σάιμον Ράσελ Μπιλ.

Αν και ο Μέντες έψηνε τον ηθοποιό κοντά μια δεκαετία για τον ρόλο («πριν αποδειχτεί πολύ αργά» όπως χαρακτηριστικά τού έλεγε), τελικά φέτος πήραν την απόφαση να το τολμήσουν από κοινού. «Ερχεται άλλωστε η στιγμή που όλοι οι καλλιτέχνες θέλουν να δοκιμαστούν στο συγκεκριμένο έργο. Ο «Βασιλιάς Λιρ», βέβαια, μοιάζει με τελεία στην καριέρα πολλών» σχολιάζει σε συνέντευξή του στους βρετανικούς «Τάιμς» ο σκηνοθέτης, σπεύδοντας φυσικά να διευκρινίσει πως δεν θεωρεί το έργο ταφόπλακα στην καριέρα τους. Είναι άλλωστε πολλά ακόμα αυτά που θέλουν να κάνουν μαζί στο μέλλον.

Καιρό πριν από την πρεμιέρα, τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την παράσταση της χρονιάς. Και μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι θετικές κατά γενική ομολογία απόψεις κριτικών και κοινού είναι το βασικό νόημα στο οποίο ο Μέντες επιχειρεί να στρέψει τους θεατρικούς του προβολείς: μια κοινωνία που έχει τις ρίζες της στη βία δεν μπορεί παρά να αναθρέψει βίαιους και καταστροφικούς πολίτες.

INFO

Ο πρώτος (sold out) γύρος παραστάσεων του «Βασιλιά Λιρ» στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ολοκληρώνεται στις 25 Μαρτίου.Την Πρωτομαγιά η παράσταση θα προβληθεί σε κινηματογράφους ανά την Ευρώπη

Μνήμες από Αμπου Γκράιμπ

Οι μαυροφορεμένοι στρατιώτες επί σκηνής στηρίζουν σθεναρά την αποστολή του σκηνοθέτη. Και δεν είναι οι μόνοι. Ακόμα και η αθώα Κορντέλια (την ενσαρκώνει η Ολίβια Βάιναλ) συμβάλλει με τον τρόπο της εμφανιζόμενη με τουφέκι ανά χείρας και ντυμένη με στολή παραλλαγής. Για πολλούς, ο στόχος του Σαμ Μέντες να ξυπνήσει μνήμες από το Τρίτο Ράιχ ή τις φυλακές του Αμπου Γκράιμπ στέφθηκε με επιτυχία. Οπως και κάθε του προσπάθεια πλέον μετά το κινηματογραφικό «Skyfall» και το θεατρικό μιούζικαλ «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας».