Τα ηχηρά «παρών» δυο κορυφαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ και οι αιχμές τους κατά του Φώτη Κουβέλη ξεχώρισαν στη χθεσινή κεντρική εκδήλωση των 58 στο κατάμεστο Δημαρχείο της Κηφισιάς με κύριο ομιλητή τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη.  
Ωστόσο τρεις σημαντικές εξελίξεις καταγράφηκαν χθες στον χώρο της Κεντροαριστεράς: η παρθενική ομιλία του Ανδρέα Παπαδόπουλου σε εκδήλωση των 58 (την επόμενη Δευτέρα θα μιλήσει στον Πειραιά), το ντεμπούτο και ουσιαστικά η ενσωμάτωση του Πέτρου Τατσόπουλου στην Ελιά και η κατ'αρχήν ανταπόκριση του Ανδρέα Λοβέρδου στο κάλεσμα του ΠαΣοΚ για συμμετοχή του κόμματός του στην οργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης για την Κεντροαριστερά.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δημαρχείου Κηφισιάς οι ομιλητές έδωσαν το στίγμα της πρωτοβουλίας διευκρινίζοντας ότι οι 58 δεν είναι κόμμα αλλά μια κίνηση γύρω από την οποία θα επιδιώξουν να συσπειρώσουν όσο δυνατόν περισσότερες δυνάμεις του προοδευτικού Κέντρου. «Γιατί εμείς δεν μπορούμε να κατέβουμε ενωμένοι;» διερωτήθηκε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Π. Τατσόπουλος επισημοποιώντας το «σύμφωνο συμβίωσης» με τους 58 κάνοντας χρήση πρώτου πληθυντικού. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης «η συνένωση της Κεντροαριστεράς είναι απαραίτητη για να ενδυναμώσει την κατεύθυνση της πίστης στην Ευρώπη».
Οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην άρνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς να πάρει μέρος στον διάλογο για τη δημοκρατική παράταξη, ωστόσο ο κ. Ροζάκης διαβεβαίωσε ότι οι 58 θα επιμείνουμε στην προσέγγιση των ανθρώπων που συναπαρτίζουν τη ΔΗΜΑΡ «και πιστεύουμε ότι στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές θα το πετύχουμε».
Τα δυο στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς που συμμετείχαν ως ομιλητές στην εκδήλωση, οι Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός, εμφανίστηκαν αποφασισμένα να προωθήσουν με τις δυνάμεις τους την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου.
Ο πρώτος αφού ζήτησε συγγνώμη από το ακροατήριο για τον «δημαροκεντρικό χαρακτήρα της ομιλίας του» δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τη λογική της πρωτοβουλίας των 58 καθώς «απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις, τις κινήσεις και τις προσωπικότητες του χώρου, δίχως αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς βεβαιότητες».
Είπε ότι «είναι παράξενο» η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ να αρνείται να συζητήσει με τους 58 εκτιμώντας ότι η στάση της αυτή δεν έχει ως αφετηρία μια «κλειστοφοβική λογική» αλλά διότι γνωρίζει πως «εάν συζητήσει με τον Βούλγαρη, τον Αλιβιζάτο, τον Ματσαγγάνη, τον Παγουλάτο και όλους τους άλλους δεν θα μπορεί να διαφωνήσει».
Εκτίμησε πως εάν η ΔΗΜΑΡ έμπαινε γενναία στον διάλογο θα συνέβαλλε καταλυτικά στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου γι' αυτό και ζήτησε από τους 58 όταν καταθέσουν το πρόγραμμά τους να ζητήσουν συνάντηση με την ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Για μένα το κρίσιμο είναι να προσέλθει η ΔΗΜΑΡ στο σύνολό της» είπε και παραδέχτηκε ότι η άρνηση του κόμματός του να συνομιλήσει με τους 58 «δημιουργεί τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, όμως οι ατομικές επιλογές και στρατηγικές αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία».
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είπε ότι και άλλα πρόσωπα θα μπορούσαν να συμβάλουν στο εγχείρημα αλλά εμφανίζονται να διστάζουν πιθανότατα εξαιτίας της άρνησης της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει και ανέφερε τα ονόματα της Αννας Διαμαντοπούλου, του (παρόντα) Τάσου Γιαννίτση, του Αλέκου Παπαδόπουλου, του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Ραγκούση.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΔ. Αίσθηση προκάλεσε η επίθεσή του στη ΝΔ του κ. Σαμαρά και οι αναφορές του «στα παιδιά του κομματικού σωλήνα, από τον πάγκο της Πολιτικής Ανοιξης και του Δικτύου 21». Για τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε να πει ότι πρόκειται για μια δύναμη απολύτως λαϊκιστική, αντιευρωπαϊκή έως και επικίνδυνη για τον τόπο που υιοθετεί άκριτα όλα τα αιτήματα των συντεχνιών.
Αιχμές για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και για τον Φώτη Κουβέλη άφησε στην παρέμβασή του ο βουλευτής της Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος τόνισε ότι «αυτός ο χώρος θα ανασυγκροτηθεί είτε το θέλουν οι ηγεσίες - θα αποφύγω να πω ονόματα - είτε όχι». Ωστόσο, λίγη ώρα νωρίτερα ουσιαστικά κατηγορούσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι έχει αθετήσει τον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε η ΔΗΜΑΡ θυμίζοντας πως πριν από τριάμισι χρόνια στο ιδρυτικό συνέδριο στον Κεραμεικό «ο Κουβέλης όταν αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε διακηρύξει ότι σκοπός της δημιουργίας του κόμματος είναι η ανασυγκρότηση του χώρου».
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα του ότι «γρήγορα η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ θα ταχθεί υπέρ του διαλόγου». Αναφερόμενος δε στην αναγκαιότητα συγκρότησης της Κεντροαριστεράς είπε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές «με τη σχιζοφρένεια των γκρουπούσκουλων του ΣΥΡΙΖΑ και με το Δίκτυο 21 του Σαμαρά». Ο Γρηγόρης Ψαριανός αναφερόμενος στην τελευταία αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε καυστικά ότι Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι για ψυχίατρο όταν ο ένας λέει ότι είναι άθεος και ο άλλος θέλει να μάς πει σε ποιον θεό πιστεύει».
Ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης ανέφερε για τους 58 ότι είναι ένα σώμα που δεν έχει πρόθεση να είναι ένας άλλος ακόμη εκλογικός οργανισμός, απλώς «θέλει να συσπειρώσει διάσπαρτες ομάδες». Σχολίασε ότι ήδη το ΠαΣοΚ έχει εκφραστεί θετικά για το εγχείρημα και παρατήρησε ότι «αν και δεν μάς τιμά ολόκληρη η ΔΗΜΑΡ, η πολιτική δεν έχει τέλος. Εμείς θα επιμείνουμε σ' αυτήν την προσέγγιση των ανθρώπων που συναπαρτίζουν τη ΔΗΜΑΡ και πιστεύουμε ότι στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές θα το πετύχουμε». Πρόσθεσε ότι οι ευρωεκλογές έχουν καθοριστική σημασία γιατί θα κριθούν πολλά ως προς την πορεία της Ευρώπης στην οποία αναπτύσσεται έντονος ευρωσκεπτικισμός.


Οι παρουσίες

Στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στην Κηφισιά συμμετείχαν περί τους 400 πολίτες και μετά το τέλος των ομιλιών υπέβαλαν ερωτήματα στο πάνελ. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ των άλλων, οι υφυπουργοί Εύη Χριστοφιλοπούλου και Παντελής Καψής, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Απόστολος Δοξιάξης, ο δήμαρχος Κηφισιάς Κ. Χιωτάκης και ο Θόδωρος Τσίκας.


Οικονομική εξόρμηση

Οι 58 συνεχίζουν την οικονομική τους εξόρμηση για να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης και οργάνωσης. Υπενθυμίζουν στους υποστηρικτές τους (4.627 έχουν εγγραφεί) ότι μπορούν να ενισχύσουν οικονομικά την πρωτοβουλία με συμμετοχή της τάξεως των 20-50 ευρώ, ενώ θα γίνονται δεκτά και μεγαλύτερα ποσά που δεν θα υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ηδη έχουν ανταποκριθεί περί τους 300.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από