Αν μου ζητούσαν να συμπυκνώσω τη βλακεία που δέρνει τα τελευταία χρόνια την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα παρέπεμπα στην κοινή συνέντευξη του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και του Ολι Ρεν μετά το προχθεσινό Eurogroup.
Ερωτάται ο Ντεϊσελμπλούμ μήπως οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα κινδυνεύουν να διογκώσουν το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού και να προκαλέσουν πολιτικό εκτροχιασμό της χώρας στις ευρωεκλογές.
Ολες οι χώρες έχουν ευρωεκλογές και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού απασχολεί όλα τα κράτη-μέλη, απαντά ο Ντεϊσελμπλούμ. Ώς εδώ κανένα πρόβλημα.
Και αμέσως μετά προσθέτει: «Προς το παρόν ας τα αφήσουμε στην άκρη και να δούμε τι θα γίνει με την αξιολόγηση της τρόικας».
Συγγνώμη, αλλά αν τον ανησυχεί ο ευρωσκεπτικισμός, πώς τον αφήνει στην άκρη;
Και αν τον ευρωσκεπτικισμό που ανησυχεί τον Ντεϊσελμπλούμ δεν τον διογκώνει η πολιτική του Eurogroup στο οποίο προεδρεύει ο Ντεϊσελμπλούμ, τότε ποιος τον διογκώνει; Η Μαρία η Πενταγιώτισσα;
Αν, δηλαδή, τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων απέναντι στην Ευρώπη δεν τον προκαλεί η πολιτική της Ευρώπης, τότε πώς γέμισε η Ευρώπη σκεπτικιστές; Τους έφερε λαθρομετανάστες ο Τσίπρας από το Πακιστάν;
Ενώ αν τον προκαλεί τελικά η πολιτική της Ευρώπης και αν όντως μας ανησυχεί, τότε μήπως θα ήταν πιο απλό να αλλάξουμε πολιτική;
Και αντί να αφήσουμε στην άκρη τον ευρωσκεπτικισμό, να αφήσουμε στην άκρη την τρόικα;
Διότι να αλλάξουμε 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους το κόβω κομματάκι δύσκολο.
Αυτά για το μυαλό που κουβαλάει ο Ντεϊσελμπλούμ. Πάμε στο μυαλό του Ρεν.
Τον ρωτούν για την άνοδο της ανεργίας στη Γαλλία. Και απαντά: «Λυπηρό... Πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση του κόστους εργασίας». Αυτό κι αν είναι λυπηρό.
Το μόνο που έχει να πει ο αρμόδιος επίτροπος όταν ανεβαίνει η ανεργία είναι η γνωστή παπαριά για τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και το τροπάρι για τη «μείωση του κόστους εργασίας».
Δεν έχει ακούσει τίποτα για επενδύσεις ο Ρεν. Για πολιτική κινήτρων. Για αναθέρμανση της οικονομίας μέσω της ζήτησης. Για δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ της απασχόλησης.
Τίποτε από όλα αυτά δεν του έχει περάσει από το μυαλό. Το μόνο που ξέρει να επαναλαμβάνει είναι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και «μείωση του κόστους εργασίας».
Ετσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
Και γι'  αυτό η πολιτική του Ρεν τονώνει την ανεργία στην Ευρώπη και τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό που (υποτίθεται) ανησυχεί τον Ντεϊσελμπλούμ.
Αλλά αυτά, μας συμβουλεύουν, «ας τα αφήσουμε στην άκρη».
Σωστό! Προέχει να αποφασίσει η τρόικα σε πόσες ημέρες το γάλα είναι φρέσκο και αν θα πουλάνε βιταμίνες τα μπακάλικα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από