Οι ιθύνοντες της ευρωζώνης δεν έκρυψαν χθες στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Eurogroup, την ενόχλησή τους για τους βραδείς ρυθμούς με τους οποίους διεξάγονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, χωρίς ωστόσο να δώσουν δραματικές διαστάσεις στο ζήτημα. Κατέστησαν όμως σαφές ότι στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τους επέτρεπαν να δώσουν στους επικεφαλής της τρόικας την εντολή να επιστρέψουν στην Αθήνα. Κάτι που η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα μπορούσε να συμβεί σχετικά σύντομα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα ώς τη Σύνοδο των υπουργών του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Αθήνα εντός του Μαρτίου.

Το γεγονός ότι τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η ευρωπαϊκή, παρά την υφιστάμενη εμπλοκή, διατηρούν χαμηλούς τόνους στις δηλώσεις τους εξηγείται από δύο κατά βάση παράγοντες: ο πρώτος είναι ότι ώς τον Μάιο η ελληνική πλευρά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης του διεθνούς χρέους της και συνεπώς δεν επείγεται, ενώ ο δεύτερος είναι ότι ενόψει των ευρωεκλογών ουδείς επιθυμεί «να ρίξει λάδι στη φωτιά».

Ντεϊσελμπλούμ. Από την άλλη πλευρά όμως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οι ευρωεκλογές δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για τη μη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Κάτι με το οποίο έδειξε να συμφωνεί και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η συμφωνία δεν είναι οι ευρωεκλογές αλλά η άρνηση της τρόικας να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο της, που δεν ήταν άλλος από την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος.

Ερωτηθείς, πάντως, ο κ. Στουρνάρας αν η Αθήνα έχει κοστολογήσει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για τις συντάξεις των ενστόλων, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι προς το παρόν η κοστολόγηση δεν είναι εφικτή.