Η πρωτοβουλία των 58 δίνει τη δυνατότητα σε όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς που εκφραζόταν κυρίως από το –συρρικνούμενο πλέον –ΠαΣοΚ να συσπειρωθεί ξανά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την κεντροαριστερή ψήφο στις ευρωεκλογές. Αρκεί να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του χώρου: από το ΠαΣοΚ και τους αντάρτες του, έως τη Δυναμική Ελλάδα και τη ΔΗΜΑΡ.

Προς το παρόν ο κ. Κουβέλης τηρεί –κόντρα σε κορυφαία στελέχη του κόμματός του που έχουν αγκαλιάσει την «Ελιά α λα ελληνικά» –στάση «μοναχικού καβαλάρη» ελπίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ θα γίνει με τις δικές της δυνάμεις ο τρίτος πόλος. Ωστόσο η πολιτική λογική αλλά και οι δημοσκοπήσεις τον προσγειώνουν στην πραγματικότητα, που λέει ότι ο κύριος πόλος της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί παρά να είναι το ΠΑΣΟΚ –που, ό,τι και να λέει ο κ. Κουβέλης, είναι και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα…

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ δείχνει να έχει πάρει διαζύγιο με την πολιτική λογική: το έκανε στις εκλογές της 6ης Μαΐου όταν αρνήθηκε να κάνει κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και οδήγησε τη χώρα σε νέα, επώδυνη για την οικονομία εκλογική διαδικασία ένα μήνα αργότερα, από την οποία προέκυψε το ίδιο πολιτικό σκηνικό.

Το επανέλαβε στην κρίση της ΕΡΤ: ενώ είχε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο σε συγκεκριμένα σημεία για την επίτευξη διεξόδου (τα οποία μάλιστα τα είχε κοινοποιήσει και στους στενούς συνεργάτες του) ύστερα από λίγες ώρες αποφάσισε, μόνος του, να κάνει στροφή 180 μοιρών οδηγώντας τη ΔΗΜΑΡ εκτός κυβέρνησης.

Η επιμονή του κ. Κουβέλη στη μοναχική πορεία δεν είναι μόνο αυτοκτονική για το κόμμα του, που κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εθνικές εκλογές. Είναι επικίνδυνη για ολόκληρο τον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και για τη σταθερότητα της επόμενη κυβέρνησης, ενώ ενδεχόμενη στήριξή της στους 58 θα είχε πολλαπλάσιο θετικό αποτέλεσμα γιατί θα δημιουργούσε δυναμική και θα σηματοδοτούσε την ενότητα ενός ολόκληρου χώρου κόντρα στον διπολισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Αν ο κ. Κουβέλης δεν αλλάξει στάση, είναι φανερό ότι ο διασπασμένος χώρος της Κεντροαριστεράς θα συνθλιβεί στις εθνικές εκλογές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μάλιστα, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία: ο ενδεχόμενος κατακερματισμός του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα απομακρύνει κάθε δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας με την Κεντροαριστερά σε ρόλο μπαλαντέρ…