Προσφορές για 21 ελληνικά αεροδρόμια αναμένεται να υποβάλει στον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ο αργεντινός επιχειρηματίας Εδουάρδο Εβρεκιάν.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο Μαρτίν Εβρεκιάν, ανιψιός του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία δήλωσε πως η εταιρεία του Corporate America εξετάζει να επεκταθεί στη Νότια Ευρώπη μέσω της εξαγοράς ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Εβρεκιάν αποκάλυψε ότι θα υποβάλει προσφορές για 21 ελληνικά αεροδρόμια.

Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή λειτουργική ανεξαρτητοποίηση των τοπικών αεροδρομίων μέσω της κατηγοριοποίησής τους σε ομάδες που αργότερα θα αποκρατικοποιηθούν βάσει παραχωρήσεων ή που διαφορετικά θα ρευστοποιηθούν ως αποτέλεσμα κάποιας συναλλαγής ή σειράς συναλλαγών.

Υστερα από μία τέτοια αποκρατικοποίηση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διατηρήσει τον ρόλο του ρυθμιστή των αεροναυτικών υπηρεσιών και του πάροχου υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ διενεργεί διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση δύο ομάδων που απαρτίζονται από 14- 20 περιφερειακά αεροδρόμια, μέσω παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες επενδυτές.

Τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια θα μεταφερθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.4146/2013, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων η οποία ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο.

Ο τομέας των τοπικών αεροδρομίων στην Ελλάδα περιλαμβάνει 39 περιφερειακά αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία αυτά της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κω, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Μυκόνου, το οποίο και προσελκύει τη πλειοψηφία του διεθνούς τουρισμού.

H Corporate America πρόκειται να αποκτήσει εντός των ημερών ποσοστό 23% του αεροδρομίου τις Πίζας στην Ιταλία, ενώ έχει δρομολογήσει και το σχέδιο ενοποίησης των αεροδρομίων της Τοσκάνης με την προσθήκη και του αεροδρομίου της Φλωρεντίας.

Η Corporate America διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια παγκοσμίως και ετοιμάζεται να υποβάλει προσφορές για έργα παραχώρησης στο Κούσκο του Περού, την Μπαρανκίγια της Κολομβίας και το διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο της Χιλής.