Την αγωνία και ταυτόχρονα τη μάχη με τον χρόνο που δίνουν οι διωκτικές Αρχές προκειμένου να εντοπίσουν τους καταζητούμενους τρομοκράτες προτού ανοίξει νέος κύκλος αίματος και βίας δηλώνει η επικήρυξη με συνολικό ποσό 4 εκατομμυρίων ευρώ για τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Νίκο Μαζιώτη, την Πόλα Ρούπα και τους δράστες της διπλής δολοφονίας έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο που έγινε την 1η Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας που επισκέφθηκε χθες το αστυνομικό μέγαρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ζήτησε από τους αξιωματικούς την πλήρη κινητοποίηση και ενεργοποίηση του συνόλου της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχυθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει εντατικοποίηση των περιπολιών και ελέγχων και διερεύνηση κάθε πληροφορίας. «Το ελληνικό κράτος θα κάνει ό,τι έχει συνταγματικό καθήκον προκειμένου να προστατεύσει την πατρίδα, την κοινωνία και την οικονομική της ανάπτυξη», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι η τρομοκρατία «αποτελεί τεράστια πρόκληση για την πατρίδα και το κράτος δικαίου, για την οικονομική ανάπτυξη, για την καταπολέμηση της ανεργίας». Η προκήρυξη των 4 εκατομμυρίων ευρώ επιμερίζεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου για τον Ξηρό, ενός για το Μαζιώτη, ενός για τη Ρούπα και ενός για τους δολοφόνους των Γ. Φουντούλη και Μ. Καπελώνη, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΚΗΡΥΓΜΕΝΟΙ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές προχωρούν στην επικήρυξη καταζητουμένων. Στη λίστα των επικηρυγμένων έχει περιληφθεί το 2011 ο Βασίλης Παλαιοκώστας με χρηματική αμοιβή 1.000.000 ευρώ. Επίσης έχουν επικηρυχθεί το 2009 οι δράστες της δολοφονικής απόπειρας εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα και τον ίδιο χρόνο τρεις νεαροί αντιεξουσιαστές για την υπόθεση «των ληστών με τα μαύρα». Επιπλέον από τις ελληνικές και τις αμερικανικές Αρχές είχαν επικηρυχθεί με μεγάλα χρηματικά ποσά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη καθώς και μέλη του Επαναστατικού Αγώνα για την επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας.

ΕΦΟΔΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. Στο επίπεδο των ερευνών για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού, πάντως, η Αστυνομία συνέχισε και χθες τις εφόδους σε σπίτια συγγενών του –ερευνήθηκε ξανά ακόμη και το πατρικό του στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής –αλλά και ανθρώπων που κινούνται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο και ενδεχομένως θα μπορούσε να είχαν κάποια γνώση για τις κινήσεις του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη, μετά την απόδραση. Στόχος είναι να εντοπισθούν τα ίχνη του δραπέτη αλλά και να ασκηθεί πίεση στον ίδιο, αφού πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος ελέγχονται από τις Αρχές. Χθες έγιναν έρευνες συνολικά σε έξι σπίτια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και σε τέσσερα σπίτια στην Αθήνα. Κατά τις έρευνες στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ένα άτομο που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν για συμμετοχή σε κατάληψη στο στέκι Ναδίρ επειδή βρέθηκαν έντεκα κάλυκες και ένα φυσίγγιο των 9 mm καθώς και διαδικτυακές αναρτήσεις της FAI.

Στην Αθήνα συνελήφθησαν δύο άτομα και αναζητείται άλλος ένας, επειδή στα σπίτια τους βρέθηκαν σπρέι πιπεριού, ένα όπλο τύπου στιλό με φυσίγγια, μια μεταλλική ράβδος, αντιασφυξιογόνος μάσκα και διάφορα έντυπα αναρχικού περιεχομένου.